Afbeelding
Foto: Johan Maas

'Het spelend kind' in oude glorie hersteld

Redacteur: Marie-Christine van Lieshout
Fotograaf: Johan Maas

Beek en Donk – Kunstenaar Louis Schutte ontwierp in 1971 het beeld 'Het spelend kind' voor basisschool De Raagten. Jarenlang stond het beeld in de schooltuin aan de Lage Heesweg, ook toen de basisschool in 2013 een nieuw pand aan de Otterweg betrok. Ine van Empel (ouder Raagten) en Lukas Schutte (zoon kunstenaar) namen het initiatief om het beeld te herstellen en een nieuwe plek te geven.

Tijd ver vooruit
Tegen de hemelsblauwe lucht op een van de eerste lentedagen springt het moderne kunstwerk van Louis Schutte meteen in het oog. Als dadelijk de fruitbomen bloeien die gezondheidsteam 2011-2012 daar geplaatst heeft, kun je vanaf een kunststof appel op je gemak de spelende kinderen in het beeld tellen. Louis Schutte wilde de grove lijnen in het beeld behouden en vond het mooi als het beeld zou gaan roesten. Hedendaagse kunstenaars maken van het roesten van staal dankbaar gebruik, maar in 1971 was dit nog niet zo gewoon. De kunstenaar maakte eerst een klein model in klei waarna hij het samen met Toon van Zutven, Harrie Gruijters en Wout Smits in scheepsstaal grof uitsneed en laste.

Gerestaureerd zoals de kunstenaar het bedoelde
Oud-directeur Cees Huijbregts weet nog goed dat het beeld aan de Lage Heesweg op een sokkel gezet werd. "Een gedeelte van het bouwgeld van de toen nieuwe school ging naar kunst", vertelt hij. "Wij waren eigenaar van het beeld en 'herstelden' het ook als het kapot was." Daarom kreeg het beeld in de loop van de tijd allerlei verflagen en toen na 2013 het oude schoolgebouw afgebroken werd stond het beeld verlaten tussen de bosjes. "Ik ken Lukas Schutte, de zoon van Louis goed", vertelt Ine van Empel. "We vroegen ons af wat er met het beeld ging gebeuren." Uiteindelijk is het beeld opgeknapt en gezandstraald zodat de oorspronkelijke egale roestlaag weer kan ontstaan. Samen met de familie Schutte is een mooie plek, in de buurt van het nieuwe gebouw van De Raagten, uitgekozen.

Feestelijke nieuwe kennismaking met het beeld
Afgelopen maandag waren de familie Schutte, leerlingen en team van De Raagten met vele genodigden aanwezig om het gerestaureerde beeld te bewonderen. Juf Lucy zong een ontroerend lied over Beek en Donk en kreeg bijval van Ben van Meelis, die in de jaren '70 zijn werkplaats ter beschikking stelde om het beeld te lassen. Zowel volwassenen als kinderen waren het er over eens dat spelen voor kinderen heel belangrijk is. Terwijl de genodigden in de school nog even na mochten praten deden alle kinderen van De Raagten wat de kinderen in het beeld ook doen: spelen.

Afbeelding