Vlnr: fotomodellen Louis Doomernik, Gerda Jansen en Ton Scheepers. Ria Dinnissen ontbreekt
Vlnr: fotomodellen Louis Doomernik, Gerda Jansen en Ton Scheepers. Ria Dinnissen ontbreekt Foto: Martin Prick

Netwerkproject voor ouderen

'Goed voor elkaar' gaat officieel van start

Redacteur: Martin Prick
Fotograaf: Martin Prick

Beek en Donk - 'Goed voor elkaar' is een samenwerking in de gemeente Laarbeek met als doel mensen bewust te maken om zelf te werken aan een netwerk dat hun helpt gezond ouder te worden.

Netwerk
"De buurvrouw, die eens per week komt stofzuigen. Je kleinzoon die zo af en toe het gras komt maaien. Wie zijn de mensen, die jou helpen met het huishouden?" Eén van de middelen die de samenwerkende organisaties inzet is een inventarisatie van je eigen actieve kennissen. Hoe langer mensen thuis wonen, des te meer zullen zij zijn aangewezen op een groep mensen om hen heen, die elkaar waar nodig helpen. Ouder worden gaat lang niet altijd van een leien dakje. Er wordt steeds minder vanuit de gemeente voor je gezorgd als je ouder wordt. In het kader van de participatiemaatschappij worden we als oudere straks gedwongen om zelf erg veel te regelen. Dat kan alleen als iemand, die wat ouder wordt, bewust begint met het opbouwen van een netwerk op het moment, dat hij daar nog prima toe in staat is.

Vriendschappen
'Goed voor elkaar' is een samenwerking tussen de Coöperatie zorgcoöperatie Zuid Nederland, CZ zorgverzekering, de seniorenraad, stichting ViERBINDEN en de gemeente Laarbeek. Opvallend is de deelname van zorgverzekering CZ. Hun doel is deze manier van werken als een soort vriendelijke kostenbesparing in de zorg te begeleiden en monitoren en later uit te rollen over heel Nederland. Alle andere organisaties gaat het er vooral om een goed klimaat te kweken in de kernen, om mensen te helpen met gezond oud te worden. Eén slogan van de campagne die nu wordt opgestart is, met een knipoogje naar een andere slagzin: 'Vriendschappen, die je in het verleden opbouwt geven vertrouwen voor de toekomst'.

Opbouwen
Misschien hebt u ze al gezien; filmposters van vier groepen mensen in de abri's (bushokjes) in Laarbeek. De hoofdpersoon is een bekende Laarbeker met om hem of haar heen de groep waarop een beroep gedaan kan worden als er problemen ontstaan. Voor de één is dat inderdaad de buurman, maar het kunnen natuurlijk ook de kinderen zijn. Daarin kun je nog selecteren als je jong(er) bent. Gerda Jansen(70) staat op één van de posters: "Mijn zangmaatje Nelly zie ik wel met me naar de dokter gaan en Harry, een vriend van mijn man is er voor de hand- en spandiensten. Deze mensen zijn vertrouwelingen, bij hen kan ik dingen kwijt, waarmee ik mijn kinderen niet wil belasten". Andere 'fotomodellen' zijn Louis Doomernik, Ria Dinnissen en Ton Scheepers. Zij staan nu nog vol in het leven maar zeggen al wel degelijk bezig te zijn hun netwerk op te bouwen, zodat ze straks niet in de problemen raken.

Aanbod
Er worden een aantal zaken vanuit de gemeente aangestuurd en aangeboden. De posters zijn nu al te zien. Daarnaast is er een website www.zorg-voor-later.nl in de lucht, waar alle verhalen zijn na te lezen. Binnenkort krijgen alle 65-plussers een brief in de bus waarin ze worden gewezen op de zorg-voor-later-kaart, die nu al via de site is te downloaden. Maar het aanbod van de gemeente gaat nog verder; voor degenen die dat willen kan er een bezoek worden afgesproken met een netwerkcoach, die helpt bij het vormen van een groep vertrouwelingen om je heen. Deze coaches worden nu opgeleid en zullen worden ingezet als er na de brief een beroep op hen wordt gedaan. Ook als je nog geen 65 bent of die leeftijd al lang gepasseerd bent kun je een beroep doen op deze door de gemeente aangeboden steun. Meer info dus via de website www.zorg-voor-later.nl.