Claudia Jongerius
Claudia Jongerius Foto: Marcel van de Kerkhof (Beek en Donk)

Claudia Jongerius

Sinds haar geboorte in de Balduinstraat heeft Claudia op verschillende plekken in Lieshout gewoond. Tijdens haar jeugd woonde ze even in Frankrijk maar het grootste deel van haar leven woont ze in Lieshout. Nu op de Lankelaar, waar haar prachtige witte kat DeMooiLaarbeekKrant meteen een paar kopjes geeft.

De jongste van het gezin Jongerius.
"Samen met twee zussen en één broer groeide ik op aan de Roeklaan. Zoals in alle gezinnen had iedereen zijn eigen rol. Ik hield van harmonie. Eenmaal volwassen was dit tijdens mijn werk soms een voordeel, maar ik had er ook wel eens last van. Conflicten aangaan was niet makkelijk. Ik werkte jaren voor de Rabobank. Tijdens loopbaancoaching kwam de kanteling. Ik kwam tot de conclusie om voor mezelf te beginnen als interimmanager onder de naam 'Rust in Verandering'."

Conflicten zullen als interimmanager regelmatig voorkomen?
"Veranderen wordt als eng ervaren. Ik voel soms wel weerstand als ik bij een bedrijf binnenkom. Ik ben ingehuurd om dingen te hervormen. Zoals je het jaren gewend was wordt anders. Mijn uitdaging is te laten zien wat personen allemaal kunnen. Er zit veel meer potentie in een organisatie dan mensen in de gaten hebben. Talent is worden wie je bent. Door vragen te stellen en te begeleiden laat ik iedereen eigen sterke punten ontdekken."

Vaardigheden die in de dorpsraad van Lieshout van pas komen.
"Binnen de dorpsraad heb je veel te maken met vrijwilligers. Ook dan ga je kijken naar bijzondere talenten die mensen hebben. Iedere vrijwilliger is van groot belang. Als vrijwilliger bij &RG-Teenz (Tienerwerk Lieshout) zag ik al talent. Er zijn vrijwilligers die weten hoe ze jeugd moeten leiden en anderen kunnen prima zaken organiseren. Ouders die zich vrijwillig inzetten zijn ontzettend belangrijk. Iedere vrijwilliger is nodig. Zo is het ook binnen de dorpsraad. We zoeken nog een beetje onze rol, maar dat komt zeker goed."

Als vers dorpsraad lid, wat is de kracht van Lieshout?
"In Lieshout mag je jezelf zijn. Daarvoor is de kern net groot genoeg. Mensen zijn er voor elkaar. Ik ken mijn naaste buren. We staan voor elkaar klaar mocht dat nodig zijn. Dat zorgzame maakt het wonen in Lieshout heel aantrekkelijk. Binnen de kern hebben we alle voorzieningen."

Waar maak je je zorgen om?
"Tegenwoordig stopt de bus niet meer in het dorp. Vooral voor ouderen is het een probleem om naar de Bavariakruising te gaan. Verkeersveiligheid, bijvoorbeeld hard rijden is ook iets wat aandacht vraagt. Een belangrijk punt is huisvesting voor jongeren. Er is lange tijd niet meer gebouwd voor jeugd. Veel Lieshoutse starters willen graag hier blijven."

Naast dit vrijwilligerswerk zing je bij zanggroep 'De Halmen'.
"Met diverse stijlen en een breed repertoire zijn we één keer per maand actief. Zingen gaat in harmonie en past in het harmonieuze wat ik al heel mijn leven prettig vind. Net als in een koor moet je binnen verenigingen alle stemmen hebben om harmonie te vormen."

Claudia heeft, samen met haar nicht, Timo van Lierop uit Aarle-Rixtel gevraagd. Timo speelt in de band Mooon. Over twee weken staat zijn verhaal in deze rubriek.