Afbeelding
Foto: Marcel van de Kerkhof (Beek en Donk)

Tillen moeten zorgen voor behoud van huiszwaluw in Lieshout

Redacteur: Suzan Mulder
Fotograaf: Marcel van de Kerkhof (Beek en Donk)

Lieshout - Op drie verschillende locaties in Lieshout werden donderdag 5 april speciaal voor de huiszwaluw ontworpen tillen geplaatst. Eén op het erf van de familie Bouw, één op het erf van de familie van den Hurk en één bij de wadi bij het gerstveld bij de in aanbouw zijnde wijk Nieuwe Hof Noord. Het IVN hoopt hiermee de unieke kolonies huiszwaluwen die Lieshout al jaren als thuisbasis hebben te behouden nu hun leefomgeving steeds meer onder druk komt te staan.

Anneke en Ton op den Buijs kijken toe als de paal voor de eerste huiszwaluwtil op het erf van het melkvee- en varkensbedrijf van de familie Bouw wordt geplaatst. Het project waar zij zich al twee jaar voor inzetten wordt vandaag eindelijk zichtbaar. "Precies op tijd voordat de huiszwaluwen vanuit Afrika terugkeren om hun nestjes te bouwen", glundert Anneke. "Ze wijst op de oude nesten onder de overstek van de stal. Daar zal de oude garde naar terugkeren. Hun jongen vliegen in juli uit en gaan dan alvast op verkenning naar een eigen plekje voor volgend jaar. Dat is altijd dicht in de buurt bij hun ouderlijk nest. We hopen natuurlijk dat ze de huiszwaluwtil onthouden als een geschikte plek voor hun eigen nestje als ze volgend jaar terugkeren."

De familie Bouw werkt graag mee aan het plaatsen van de til op hun erf. Boerin Rianne: "Het is een oud bijgeloof onder de boeren dat je huiszwaluwen niet mag verjagen. Dat brengt ongeluk. Maar het zijn ook gewoon hele leuke beestjes waar we enorm van genieten. Als ik 's avonds de koeien binnenhaal dan vliegen ze laag over de kudde heen en weer om insecten te vangen. Je ziet dan de kopjes van de jongen ongeduldig uit de nestjes tevoorschijn komen. Een prachtig gezicht. Als het langer achter elkaar droog is spuiten we altijd een stukje zand nat, zodat er voldoende modder is. Die hebben ze nodig voor hun nestjes."

De huiszwaluwtillen werden mogelijk gemaakt door een aantal sponsoren waaronder het Rabobank Coöperatiefonds, Brabants Landschap, de Vogelbescherming en de gemeente Laarbeek. Betoncentrum Swinkels schonk het beton. Anneke: "We zijn er nu dik twee jaar mee bezig, maar hebben zoveel enthousiaste medewerking gekregen. Er hebben veel vrijwilligers vanuit het IVN meegewerkt. En de boeren zijn zo enthousiast, dat ze ook zelf initiatieven rondom de huiszwaluwtillen hebben genomen. De familie Bouw legt bijvoorbeeld een klein tuintje aan met vlinderstruiken en andere planten die insecten lokken. Deze huiszwaluwtil ligt zo dicht bij de oorspronkelijke kolonie dat we hopen dat de jongen er vanzelf naartoe trekken als geschikte nestplaats. De til bij het gerstveld ligt op een belangrijke aanvliegroute. Daar hebben we zelfs een geluidsdrager op zonne-energie kunnen realiseren die met lokgeluiden de huiszwaluwen aan moet gaan trekken."

Afbeelding