Afbeelding
Foto: Joost Duppen

Raagten krijgt buitenlokaal tijdens Nationale Buiten-les-dag

Redacteur: Marie-Christine van Lieshout
Fotograaf: Joost Duppen

Beek en Donk – Op de speelplaats van basisschool De Raagten is door steun van gemeente en dorpsraad en inzet van team en ouders een buitenlokaal verschenen. Terwijl de eerste vogeltjes hun intrek nemen in de vogelhuisjes, genieten de kinderen van lessen in de openlucht. Kinderen ontwikkelen zich op verschillende manieren en de school zal het buitenlokaal voor verschillende activiteiten in gaan zetten.

Opening buitenlokaal
Meneer en mevrouw koolmees moeten wennen aan de drukte rondom hun woning. Zij zijn de eerste bewoners van de kleurrijke vogelhuisjes die aan de muur bevestigd zijn. De kleuters van juf Marloes kijken opgewonden naar de vogeltjes die tegen elkaar kwetteren. "Juf Wilma noemde ze al schoolmeesjes", zegt trotse directeur Geja Raaijmakers. "We gaan deze hoek nog groener maken, maar we zijn nu al blij met het resultaat." Wethouder Joan Briels en Joep van Dijk van de dorpsraad mogen de opening verzorgen. Bijna alle kinderen vinden het fijn om buiten te spelen en van Joan Briels mogen ze vandaag ook lekker vies worden. Voor het officieel doorknippen van het lint worden twee kleuters uitgekozen. Trots knippen ze samen met 'de grote mensen' het lint door en zo is het buitenlokaal geopend.

Meervoudige intelligentie
Op basisschool De Raagten wordt gewerkt met de uitgangspunten van Meervoudige Intelligentie van Howard Gardner. Ieder kind heeft bepaalde talenten en die zijn vaak ook buiten het klaslokaal te vinden. Sommige kinderen hebben behoefte aan beweging om lesstof te onthouden, anderen hebben behoefte om feiten te ervaren. In een realistische rekenles maken de kinderen uit groep 7 en 8 met bamboestokken een vierkante meter. Op het plein wordt een interactieve spellingsles gegeven. Kinderen moeten rennen en woorden goed schrijven. Groep 4 is bezig met de sociale vorm van meervoudige intelligentie. Door te touwtrekken wordt één kind, dat in het midden op het touw staat, omhoog getrokken. Uiteindelijk lukt het de klas om ook de juf op te tillen.

Breed gedragen project
In het buitenlokaal hebben de kleuters van juf Marloes genoten van het verhaal 'Sammie in de lente'. Joep van Dijk van de dorpsraad is blij met dit initiatief. Het draagt bij aan de vergroening van Beek en Donk, het brengt verschillende vrijwilligers op de been en de kinderen komen weer meer buiten. Er wordt steeds minder buiten gespeeld. Gelukkig spelen de kinderen van juf Marloes wel veel buiten. Ze voetballen en fietsen graag. Hopelijk inspireert het buitenlokaal kinderen tot creatief buitenspel.

Afbeelding