Afbeelding
Foto: Daphne van Leuken

Er zijn meer jonge mantelzorgers dan je denkt

Redacteur: Marie-Christine van Lieshout
Fotograaf: Daphne van Leuken

Beek en Donk – Studente sociaal-maatschappelijke dienstverlening Anne Slaets loopt stage bij ViERBINDEN. Het is haar doel om voor jonge mantelzorgers uit Laarbeek iets leuks te organiseren. Anne richt zich op basisschooljeugd. Met een toneelstuk op verschillende scholen laat ze jongeren kennismaken met mantelzorg.

Ben jij mantelzorger?
In 'Het Klokhuis' zitten leerlingen van groep 7/8 klaar voor theatergroep 'Helder'. Na een korte inleiding van Anne neemt actrice Hester Dadema de leiding. Zij speelt een dertienjarig meisje. Ze woont samen met haar gescheiden vader, die in het begin van het stuk nog gezond is. Af en toe 'stapt' Hester uit het stuk en stelt de kinderen vragen. "Wie van jullie is mantelzorger?" Reacties blijven uit. "Wat is mantelzorg?" De goed voorbereide kinderen vertellen dat je dan zorgt voor ouders of grootouders die ziek zijn. De ziekte kan lichamelijk of geestelijk zijn. Telkens vraagt Hester de kinderen om raad. De reacties uit de groep worden steeds spontaner.

Hoe ga je om met zieke ouders?
De 'vader' van Hester blijkt MS te hebben. Een groot gedeelte van het huishouden komt nu op Hester neer. "Wat zou jij doen als je vader ziek was?" vraagt Hester de kinderen. Googlen, een dokter vragen of een ervaringsdeskundige raadplegen. Meningen zijn verdeeld over of je vrienden op school informeert. Je kunt zorgen met vrienden delen, maar sommigen vinden dat anderen niets met de ziekte van je ouders te maken hebben. "Vervelend als iedereen van alles aan je komt vragen", zeggen leerlingen. "Je wilt niet zielig gevonden worden." Bijzonder is te merken dat een aantal leerlingen opeens beseft dat zij mantelzorger zijn. Open en spontaan worden ervaringen gedeeld. "Volgens mij wen je aan de situatie dat je mantelzorger bent", zegt een van de kinderen. "voor iemand anders zorgen is gewoon heel normaal."

Contact met lotgenoten
Hester kaart ook dilemma's van jonge mantelzorgers aan. Hoe ver ga je met zorgen en deel je het met je omgeving? Jonge mantelzorgers hebben vaak geen tijd voor zaken die voor mensen van hun leeftijd gewoon zijn, ze verwaarlozen vrienden of gaan door schaamte contacten uit de weg. Niet-mantelzorgers worden bewust van de taken die hun leeftijdsgenoten hebben. Als aan het einde van het stuk wederom gevraagd wordt of er mantelzorgers in de zaal zijn, gaat een aantal vingers omhoog. Aan de reacties te merken is het soms fijn om hierover met anderen te praten.

Lijkt jou het leuk om samen met andere jonge mantelzorgers iets leuks te ondernemen? Neem dan contact op met Anne Slaets of Nicky van de Ven van ViERBINDEN. mantelzorg@vierbinden.nl

Afbeelding