Survival

Ongemakkelijk zit ik op de bank in de woonkamer te typen. Een berg huisraad om me heen. Survival in eigen woning. "De schilder wil een maandje eerder komen", vertelt manlief. "Het weer is onvoorspelbaar en bij ons kunnen ze binnen en buiten vooruit." Eigenlijk ben ik de afgelopen tijd niet met het schilderwerk bezig geweest. In de zeldzame momenten dat ik ramen was let ik niet op de kozijnen. De 'nieuwe' aanbouw, bijna drie jaar oud, zal toch een keer geschilderd moeten worden. Binnen is manlief al tijden klaar met projectje afzuigkap en ik kan nog steeds achter de plinten stofzuigen. Timmeren vindt manlief leuk, schilderen laat hij liever aan professionals over. Kortom, het is goed dat de schilder invasie ons huis gaat innemen.

Op de morgen voor aankomst lijkt het te gaan regenen en in een sneltreinvaart wordt de keuken ontruimd. We zijn enorm 'aardig' tegen elkaar. Nog wel op mijn verjaardag, maar een 'lang zal ze leven' of een ontbijtje op bed kan er niet vanaf. Wel gemopper over de troep in huis, waar ik, vrouw, natuurlijk meteen op inga als een persoonlijke aanval. "Ja, jij dan met je rommel!" Dat manlief het in het algemeen bedoelt komt bij mij, met ochtendhumeur en verjaardagskater, niet op.

Als bij toverslag breekt de zon door. De schilders besluiten ook buiten te gaan werken. En zo is mijn huis, links en recht, onder en boven, waar je staat of gaat bezet met hardwerkende schilders. "Schrijf maar wat over mij", zegt de eigenaar van het bedrijf breed lachend terwijl hij zijn groene bus op de oprit parkeert. Terwijl ik me overgeef aan een enorme lading stof en chaos besef ik dat er in mijn huis nog steeds geleefd wordt. "Deur dicht", gil ik tegen de kinderen. "Het stoft." Al snel zie ik het nut van even niet poetsen in. 'Elk nadeel heb z'n voordeel' om Cruijff maar eens te citeren. Maar als 's avonds plinten vastgezet moeten worden of kasten en dozen verschoven moeten worden, verlang ik toch naar rust. Het laatste klusje is de trap. Vooral het schuren, daar kijk ik naar uit. Na het beitsen mogen we 24 uur niet naar boven. Of wel, via een ladder buitenom. Niet schrikken buren, als ik in mijn pyjama van de ladder kom. Survival in eigen woning.