Eigenwijs is ook wijs!

Om maar direct met de 'titel' in huis te vallen, kun je zeggen dat daar natuurlijk een kern van waarheid in zit. De één zegt het met een positieve kwinkslag, maar eenieder zal het toch als negatief, als écht eigenwijs bedoelen. En grammaticaal klopt het ook, het 'hakwoord' wijs zit immers in de samenstelling eigenwijs, toch? Zo waren het afgelopen weekend enkelen toch iets té wijs en volgens velen dus ook stom, zo niet eigenwijs.

Zo liet van den Brom zich gaan in het interview, net na de wedstrijd tegen PSV, die terecht werd verloren. Niks klopte van de beslissingen van Blom, die als Ajax-minded gezien wordt, maar waar nu niks van te zien was en dus ook niet AZ- minded optrad en volgens van den Brom écht op de hand was van de Eindhovenaren. Toch niet echt wijs van de trainer van AZ, om zich zo te laten gaan, maar eigenwijs?

Wie wél echt eigenwijs overkwam in een reactie na een wedstrijd, was onze wereldkampioen in de dop, Max Verstappen. Overtuigd van zijn rijkunsten, overtuigd van zijn wagen en, wat later ook in het gesprek duidelijk naar voren kwam, overtuigd van zijn juiste keuzes! Dat dat juist niet het geval was, getuigde zijn botsing met rivaal Hamilton én daardoor al uitvallend in één van de eerste rondes. Onervarenheid én ongeduld én gretigheid zijn de sleutelwoorden hier, ook gewoon aan te duiden als eigenwijsheid! Als alles lukt en meezit is die 'agressiviteit' geweldig om te zien, maar als men na vorig jaar en nu ook weer, vaak aan het kortste eind trekt, is het soms wél raadzaam om die ervaren woorden van een Alonso of Hamilton eens aan te nemen en op zijn minst de moeite waard zijn, om over na te denken en misschien wél deze raad op te pikken! Als hij dan toch een snelle auto heeft, lekker in zijn vel zit en weet dat ie iedereen kan verslaan, wacht dan een paar ronden en neem minder risico zou je zo zeggen!

Als laatste wil ik nog even Pep Guardiola aanhalen. Of het eigenwijsheid is, laat ik graag aan u over, maar hij was geloof ik, de enigste die nog geloofde dat Manchester City door zou gaan naar de volgende ronde in de Champions League. Hij moest met zijn ploeg een 3-0 achterstand zien goed te maken. Zeker te doen, maar het kunststukje van vorig jaar, 5-0 notabene, te doen herhalen, zagen de grootste optimisten niet zitten. Óók eigenwijs? Och, ik houd het juist meer op wijsheid! We zien het wel!

R. van den Enden