Alzheimer Café

Donderdag 19 april, vanavond dus, ben ik te gast als deskundige in het Alzheimer Café in Helmond. Ik ga het daar hebben over hoe gebruik van technologie ervoor kan zorgen dat mensen met dementie langer veilig thuis kunnen blijven wonen. Het is voor mij niet de eerste keer dat ik een Alzheimer Café bezoek maar de vorige keren was ik erbij als dochter van mijn moeder en dat is natuurlijk anders. Ik ben heel blij met het feit dat deze cafés bestaan, daarom wil ik er wat meer over vertellen.

Het Alzheimer Café is bedacht in 1997, vorig jaar werd dan ook het 20-jarig bestaan gevierd. Op dit moment zijn er ongeveer 250 Alzheimer Cafés in Nederland. Elk café heeft haar eigen invulling maar de opzet is vergelijkbaar. Elke bijeenkomst staat er één thema centraal. Dit kan heel divers zijn zoals tips en trucs op het gebied van veiligheid, slaapproblemen, rechtsbescherming maar ook kan het gaan over de rol als mantelzorger. De gespreksleider leidt de avond en vaak wordt er een deskundige uitgenodigd die over het thema geïnterviewd wordt, dit duurt ongeveer 30 minuten. Daarna is er pauze met tijd voor een kopje koffie en na de pauze kunnen er vragen gesteld worden en wordt er nagepraat. De avond is bedoeld voor mantelzorgers of familie van mensen met dementie, maar degene met dementie is natuurlijk ook altijd van harte welkom. Ik heb het altijd als erg gezellig ervaren terwijl we tegelijkertijd toch zinvolle informatie kregen. Echt een aanrader. Ik weet dat het voor velen moeilijk is om de eerste keer te gaan. Je weet niet wat er komt, wat je moet verwachten en misschien zit er zelfs nog iets van schaamte bij, want kom je daar, dan weet iedereen het…

In onze regio was tot nu toe altijd één Alzheimer Café en dat is in Helmond. Voorheen in de Ameideflat en sinds enkele jaren in Huize Alphonsus Mierlo-Hout (tegenover de kerk). Elke 3e donderdag van de maand is daar café. Dit café wordt altijd drukbezocht, maar helaas waren er meestal niet zoveel mensen uit Laarbeek. Mede daarom is besloten een nieuw Alzheimer Café te starten voor de bewoners van Gemert-Bakel en Laarbeek. Dit café zal elke 2e dinsdag van de maand open zijn te beginnen op dinsdag 8 mei. De locatie is De Eendracht in Gemert. Natuurlijk mag je ook gewoon naar Helmond als dat beter uitkomt. Het programma start om 19.30 uur (inloop vanaf 19 uur) en de toegang is zoals altijd gratis. Aanmelden is niet nodig, iedereen is welkom. Ik wens het nieuwe Alzheimer Café veel succes!