Afbeelding
Foto: Liesbeth van Boxtel

Fitlalalalalalala

En er barstte een luid gejuich los nadat de laatste A,B, C of D was ingekleurd. De Cito-toets werd afgetikt om 11.57,88 uur. De laatste van de 26 kinders legde met een diepe zucht het potlood neer, het middel wat de afgelopen 3 ochtenden roodgloeiend had gestaan vanwege het vele kleuren van de welbekende antwoordbolletjes die door de CITO-mensen uit Arnhem door de jaren heen zorgvuldig zijn ontworpen. De nummer laatst wreef wat acterend vermoeid over de pols, knakte de vingers en draaide de hele arm maar eens een paar keertjes om. Demonstratief om maar eens duidelijk te maken dat het toch wel een hele klus was geweest. Symbolisch voor de hersenen, welke vooral deze ochtenden het werk hadden gedaan. Voor de vele beweeglijke dames en heren een hels karwei, maar toch vervuld, waarvoor hulde aan de Cito-kanjers.

Tijd om al dat potloodgrijs in te ruilen voor koningsoranje. De spelen en spellen staan te trappelen van ongeduld om gespeeld te gaan worden tijdens de inmiddels niet meer weg te denken Koningsspelen. Dit jaar vergezeld door het nummer Fitlala. Een liedje waarbij het weer haast onmogelijk is het dansje zodanig in te studeren dat het ook gezongen kan worden, wat niet wegneemt dat we er zelf maar iets van hebben gemaakt. We hebben een F, een I, een T, een L en een A ... FITLALA, FITLALA, FITLAA ... enzovoorts. Met daarbij de handen van links naar rechts zwiepend en de benen a-soepel en vooral uit het ritme bungelend onder de stijve heupen. Een prima warming-up om vervolgens onder een heerlijk zomers zonnetje jezelf uit te kuren op Oud-Hollandse en Nieuw-Nederlandse spelen om vooral samen veel plezier te beleven en licht competitief eigen records aan te scherpen.

'Meester, wij zijn zo fit als een hoentje.' Jaap en Willem komen aan met een bal, leggen deze voor hun voeten neer, spelen het speeltuig driemaal naar elkaar over voorzien van een koekoekvals 'Lalalala' om ten slotte de bal in de handen te nemen en triomfantelijk, met een brede glimlach, te roepen: 'Fit!' Fijne vakantie allemaal.