Anne van Deursen
Anne van Deursen Foto:

Anne van Deursen

Tekst: Marie-Christine van Lieshout

Muziek maken kan op verschillende manieren. Als solist op de voorgrond of als muzikant in de begeleidende rol. Anne van Deursen kan het allebei. Op piano en keyboard begeleidt ze verschillende koren, maar ze is ook in staat vrolijk mee te zingen. Creatieve Anne kun je ook op het toneel tegenkomen. Bij toneelvereniging Mariahout speelt ze al vanaf de basisschool diverse rollen. Een bijzondere was Julia in 'Romeo en Julia', in Brabants dialect.

Pianospelen moet je leren. Hoe ben je begonnen?
"Het is me met de paplepel ingegoten. Mijn beide ouders zijn muzikaal en stimuleerden muziek. Beiden bespeelden een instrument en zingen nu nog steeds in een koor. Mijn moeder gaf blokfluitles, ook aan mij. Rond mijn negende jaar ging ik net als mijn broer en zus op pianoles. De leraar kwam zelfs bij ons thuis om ons om beurten les te geven."

Pianisten genoeg. Hoe kwam het dat jij koren ging begeleiden?
"Mijn moeder dirigeerde in Mariahout het kinderkoor. Eerst zong ik gewoon met het koor mee, maar vanaf mijn zestiende mocht ik het koor met het orgel begeleiden. Omdat ik zingen heel leuk vind, ging ik ook in Lieshout bij Jongerenkoor 'De Halmen'. Na anderhalf jaar stopte hun pianist. Ik kende toevallig één nummer en vertelde dat ik wel wilde begeleiden. Dat werd oefenen. Samen met mijn moeder leerde ik akkoorden. Gelukkig kreeg ik steun van gitarist Wim Wevers, hij stimuleerde me."

Vanuit 'De Halmen' is ook jullie band Alive@nine ontstaan.
"Een van de koorleden ging trouwen. Er bestond een groepje dat op bruiloften zong, maar het bruidspaar wilde wat ruiger werk. Daardoor ontstond een band waaruit uiteindelijk Alive@nine is ontstaan, nu 12,5 jaar geleden. We oefenen een keer in de twee weken in het Dorpshuis in Lieshout. Het is ontzettend leuk om te doen. Een paar keer per jaar treden we op. Bijvoorbeeld op Koningsdag in Lieshout en soms op afterparty's in Openluchttheater Mariahout."

We gaan dagdromen. Stel je voor, een groot artiest bezoekt het theater, zijn pianist is er niet. Wie zou jij willen begeleiden?
"Iedereen wel. Ik houd van veel soorten muziek. Van Dreetje Hazes tot klassiek. Van jazz, Gregory Porter tot Ruben Hein. Ik zou Bløf wel willen begeleiden. Soms zou ik willen dat ik meer 'ballen' had gehad en verder was gegaan in de muziek. Maar ik ben daar 'te zacht' voor. Laat mij maar koren begeleiden. Je vergeet er trouwens een."

Rejoice toch? Ontstaan uit het oude Mariahoutse kinderkoor.
"Inmiddels volwassen geworden dames met een connectie met Mariahout. Af en toe treden we op. Zoals afgelopen 'Winterplein in het park', de kerstmarkt in het Openluchttheater."

Nog toekomstplannen?
"Toneelvereniging Mariahout is druk bezig met een stuk over 'De Zwarte Ruiter'. Ook daar zit muziek in. We hebben verschillende mensen uit Laarbeek gevraagd om te zingen. Verder hoop ik dat Alive@nine nog lang blijft bestaan. In deze band kan ik echt mijn 'ei' kwijt."