Afbeelding
Foto: Marcel van de Kerkhof (B&D)

'Mooie en stemmige' dodenherdenking in Muziektuin

Tekst: Martin Prick
Foto: Marcel van de Kerkhof (B&D)

Beek en Donk- Burgemeester Frank van der Meijden heeft samen met een groot aantal vertegenwoordigers van allerlei groeperingen stilgestaan bij hen, die voor onze vrijheid hun leven lieten.

Oude tijden
De muziektuin liep tegen 18.30 uur vol met genodigden, maar vooral ook gewone inwoners van Laarbeek. Iedereen vond het nodig stil te staan bij het verleden, toen onze vrijheid op een gewelddadige wijze ernstig onder druk kwam te staan. Een aantal ouderen was met een treintje opgehaald bij de woningen om de herdenking bij te wonen, een prima initiatief van 'De Zonnebloem'. Aanwezig waren ook vertegenwoordigers van de Laarbeekse gilden, die gebroederlijk naast elkaar stonden. Het orkest van O en U o.l.v. Fried Dobbelsteen gaf cachet aan het geheel met stemmige muziek. Een aparte 'touch' gaf de 'Gemert Firebrigade Pipes and Drums', die met doedelzakmuziek oude tijden liet herleven.

Monument
Alle namen van de gesneuvelden in Laarbeek werden voorgelezen. Dit betrof ook namen van mensen, die in andere oorlogen of conflicten hun leven hadden gegeven. De laatste was Pater Piet van den Biggelaar, die in 1964 in de opstand in Belgisch Kongo omkwam. Kinderen van basisschool De Heindert en 't Otterke waren gekomen om teksten voor te lezen. Deze twee scholen waren dit jaar uitgekozen om wat dieper op de materie on te gaan. Zij brachten onlangs ook een bezoek aan het Brits oorlogskerkhof in Mierlo. Voorleeskampioen Floor van der Aa las een zelfgeschreven tekst voor, die betrekking had op het leven in vrijheid dat wij kennen. Na enige tijd vertrok het hele gezelschap naar de overzijde van de weg, waar het officiƫle gedeelte plaats vond. Nick Heesakkers speelde het Taptoe-signaal, dat omstreeks die zelfde tijd klonk op de nationale herdenking in Amsterdam. Vanuit diverse groeperingen en geledingen werden hierna kransen gelegd. Ook hele kleine kinderen kwamen met hun ouders naar voren om bloemen te leggen bij het monument.

Stemmig
Tot slot van de bijeenkomst werd de wens uitgesproken, dat op de dag erna weer zoveel mensen het bevrijdingsvuur zouden komen verwelkomen. Ad Hermens, die de basisschoolkinderen rondleidde op het oorlogskerkhof in Mierlo vond het een hele mooie en stemmige bijeenkomst en hij was nu al voor het tweede jaar speciaal voor deze bijeenkomst in Beek en Donk aanwezig. "Volgend jaar kom ik weer", belooft hij, waarna zijn vrouw hem direct herinnert aan het feit, dat volgend jaar een boek van zijn hand klaar is en op een andere plaats wordt aangeboden. "Jammer", zegt Ad, "dat heeft helaas voorrang, maar anders was ik beslist weer naar Laarbeek gekomen!"

Afbeelding