Discriminatie

Hij was er aan gewend geraakt vertelde hij. De eerste jaren had het hem veel pijn gedaan maar het was nu eenmaal niet anders. Laatst was het weer raak, hij zat in de bus naar Eindhoven toen de chauffeur hem maande zijn mobiele telefoon op te bergen. 'Er wordt niet in de bus gebeld' werd hem toegeroepen. Een medepassagiere had het voor hem opgenomen. Ze was naar de chauffeur toegelopen en had hem gevraagd waarom hij zo discrimineerde. 'U hoort toch goed dat er meer mensen zitten te bellen, waarom zegt u dat alleen tegen hem? Omdat ie een kleurtje heeft?

Een soortgelijke situatie deed zich voor toen hij een Eritrese vrouw had geholpen. Ze had geen andere manier gezien dan de stofzuiger die ze in de kringloop had gekocht, per bus naar huis te vervoeren. Het bleek een heel gesjouw, om naast haar twee nog jonge kinderen gelijktijdig dat ding de bus in te loodsen. Hij zag het gebeuren en wilde het apparaat van haar overnemen. Zover kwam het echter niet. Ook deze buschauffeur gaf er nadrukkelijk blijk van geen fan te zijn van buitenlanders. Ze moest eruit, onder het mom van 'wij zijn geen verhuizers'. Wrang als je eerder zag dat een grote rugzak een stoel bezet hield. Maar ja, de eigenaar daarvan was blank.

Triest dat de jongen uit deze beide situaties zich over dit soort reacties al niet meer verwondert. Hij heeft zich net een keer te veel afgevraagd wat hij moet doen om geaccepteerd te worden. Vloeiend Nederlands praten doet hij allang, ik stond zelfs verbaasd over zijn dialect dat een rasechte Helmonder niet zou misstaan. Een baan heeft hij ook en daarnaast staat hij ook nog eens voor iedereen klaar. 'Omdat' zegt hij 'de meeste mensen gewoon aardig zijn'.

Afgelopen week hebben we op 4 mei weer massaal stilgestaan bij de verschrikkelijke gevolgen van rassenhaat. Blijkbaar is zo'n jaarlijks indringend moment niet genoeg. Zelfs antisemitisme laait weer op. Niet iedereen is er anno 2018 nog van doordrongen dat de zwaarste nachtmerrie uit onze geschiedenis nooit herhaald mag worden. Het is aan het rechtssysteem om te bepalen wie en wat fout is, niet aan ons. Wij hoeven alleen maar respectvol met elkaar om te gaan. Want alleen dan kunnen we op 5 mei het geluk van onze vrijheid blijven vieren.