Benjan tijdens de Duvelscross in 2006
Benjan tijdens de Duvelscross in 2006 Foto:

Runnersclub neemt afscheid van Benjan van den Brink

In Memoriam Benjan van den Brink

In de vroege morgen van 30 april overleed Benjan van den Brink, clubicoon van Runnersclub Lieshout. Hij was al geruime tijd ernstig ziek, toch kwam zijn overlijden nog onverwacht.

Voordat Runnersclub Lieshout bestond, vormde Benjan met nog enkele fanatieke hardlopers een groepje die regelmatig trainden en wedstrijden liepen. Direct na de oprichting van Runnersclub Lieshout in 1988 sloot dit groepje zich aan bij deze vereniging. Snel bleek welke bijzondere gave Benjan had, de snelheid en het gemak waarmee hij zich voortbewoog konden anderen alleen van dromen. Meestal zagen die alleen zijn achterkant.

Naast de vele trainingsuren werd er regelmatig een wedstrijd gelopen en niet zonder succes. Benjan heeft vaak het podium gehaald, ook regelmatig als eerste aan de streep. Vele clubrecords staan nog op zijn naam. De marathon was het toch waar Benjan elk jaar voor trainde, soms in 6 keer tot 100 km per week. Een mooie toptijd van 2:57:09 was het resultaat daarvan. In 2002 werd een uitstapje gemaakt naar Berlijn, met als hoogtepunt natuurlijk de marathon op zondag. Later bleek dat hier je ziek zijn begon, een tijd van 3:45 was geen tijd voor Benjan.

Op veel te jonge leeftijd werd bij Benjan kanker geconstateerd. Jarenlang is hij ondanks zijn ziekte actief kunnen blijven bij het hardlopen. Toen dat niet meer mogelijk was, stapte hij op de fiets en ging vaak mee met trainingen. De lange trainingen op zaterdag met een krat waterbidons achterop. Doordeweeks als extra trainer coachend en aanmoedigend Trots op zijn clubje.

Tot het laatst was Benjan betrokken bij RCL, al was hij niet meer in staat om trainingen te bezoeken. Het was belangrijk voor hem om met zijn loopmaatjes contact te houden en zij wilden dit contact ook met hem blijven houden. Afgelopen Koningsdag zat hij nog langs het parkoers van de Kings&Queensrun, coachend naar de RCL-ers die voorbij kwamen. Het was duidelijk dat het voor hem ook veel betekende om hier nog te kunnen zijn, hetzelfde gold voor de leden van RCL.

Kort daarna, in de nacht van zondag op maandag, was het klaar voor Benjan. Benjan is 62 jaar geworden.

Benjan, rust zacht. Bedankt voor alles wat je voor ons gedaan hebt. Maar vooral bedankt voor wie je geweest bent: een geweldig mens!

Namens alle rcl-ers wensen wij Angela, kinderen met partners en zijn kleinkinderen sterkte met dit enorme verlies.

Bestuur en leden Runners Club Lieshout