Linda Deckers
Linda Deckers Foto:

Mixed media van Linda Deckers

Aarle-Rixtel – Mixed media, dat is de kunstvorm waar kunstenaar Linda Deckers (53) zich mee bezig houdt in haar atelier aan de Lieshoutseweg te Aarle-Rixtel. Zij legt uit wat deze techniek inhoudt en vertelt met veel enthousiasme over haar passie voor schilderen.

Linda, de techniek die jij gebruikt in je schilderstukken wordt mixed media genoemd. Wat betekent dat?
"Mixed media houdt in dat je in je werk veel structuren maakt door middel van pasta's. Die pasta's maak ik door het mengen van bijvoorbeeld zand of gemalen marmer met verf. Ik werk hierbij helemaal niet volgens het boekje maar alleen maar op gevoel. Ik mix van alles door elkaar. Je kunt het zo gek niet noemen of ik meng dat met verf en ik maak er iets van."

Waarom heb je voor deze techniek gekozen?
"Mixed media is een hele vrije vorm van schilderen. Je werkt niet alleen met kwasten maar ook met sponsjes, spatels en je handen. Eigenlijk gebruik ik van alles. Dat maakt het zo leuk. Ook hou ik van de verrassing van het resultaat. Als een schilderij af is, is het nog niet klaar. Met mixed media krijg je een soort craquelé effect. Het nawerken van de pasta's bepaalt hoe het schilderij er uiteindelijk uit komt te zien. Dit proces kan een aantal weken duren en is iedere keer een verrassing."

Hoe is je liefde voor schilderen ontstaan?
"Mijn oma was ook kunstenaar, dus ik denk dat het een beetje in de genen zit. Ik was altijd aan het tekenen en schilderen, al vanaf mijn peutertijd. Op de lagere school, waar tekenen natuurlijk mijn favoriete vak was, kreeg ik als ik mijn schoolwerk af had altijd extra schilderopdrachtjes. Zo heb ik eens een raamschildering van de vier jaargetijden mogen maken. Voor mij was het normaal om altijd met kleuren en schilderen bezig te zijn."

Waar haal je je inspiratie vandaan?
"Mijn inspiratie haal ik uit de natuur. Door heel veel te kijken en te observeren kan ik iets creëren. In de natuur zitten allerlei vormen en kleuren. Dat vind ik prachtig om te zien. Ik vind het persoonlijk niet leuk om dingen na te schilderen. Ik speel liever met kleuren en pasta's, dan ontstaat er iets bij mij. Van te voren weet ik niet precies wat ik ga maken. Ik werk puur vanuit mijn gevoel en laat me verrassen door het resultaat."

Linda, je komt uit Den Helder en bent via Nuenen en Eindhoven enkele jaren geleden in Aarle-Rixtel beland. Hoe bevalt het hier?
"Aarle-Rixtel is voor mij een fijn dorp. Mensen helpen elkaar en als je gaat wandelen zit je snel in de natuur. Ik heb het hier heel goed naar mijn zin. Bovendien heb ik hier een mooi atelier waar ik ook les kan geven."

Voor meer informatie over Linda Deckers, mixed media en eventueel volgen van schilderles kun je terecht op de site www.lindadeckers.nl.