Siem van den Berg
Siem van den Berg Foto:

Siem van den Berg 2de op NK metselen

Redacteur: Meike Daniëls

Mariahout – Tweede op het Nederlands Kampioenschap metselen is een hele knappe prestatie van de vijftienjarige Siem van den Berg. Thuis op 'De Hei' vertelt de leerling van het Commanderij College DeMooiLaarbeekKrant over metselen en het NK.

Voorrondes
Siems passie voor metselen is ontstaan toen hij mee mocht helpen met het metselen van het huis waar hij en zijn familie in wonen. ''Ik vond het heel erg leuk en toen heb ik ook al wel een beetje bedacht dat ik daar later iets mee zou willen gaan doen.'' Op het Commanderij College kan Siem gelukkig veel metselen, maar liefst twaalf uur per week. ''Mijn school heeft mij opgegeven voor de voorrondes van het NK, dat was in Mierlo. Hier werd ik ook tweede en toen heb ik mij gekwalificeerd voor het NK in Friesland.'' Nadat hij zichzelf gekwalificeerd had, heeft hij nog veel geoefend met netjes metselen. Zijn leraren hebben hem hier goed bij geholpen.

Dag van het NK
''Op het NK moesten we een poort bouwen, die heel lang moet blijven staan. Je werd door een professionele jury gecontroleerd of je netjes werkte, alles goed afgewerkt was en of je werkplek er netjes en verzorgd bij lag. Het was erg belangrijk dat alles veilig was, anders ging je misschien ergens op staan en dan kon je vallen. Dat is niet de bedoeling. Daar werd streng op gecontroleerd. De jury was heel erg aardig. Ik vond dat ze iedereen heel erg goed beoordeelden. Ze waren niet partijdig of iets dergelijks.'' De sfeer op het NK was fijn, niemand was gestresst, dus dat was een fijne werkplek voor Siem. ''Ik vond het prettig om te werken omdat ik me goed kon concentreren en daardoor goed en fijn aan mijn muur kon metselen, want als er om me heen gestresst werd zou ik waarschijnlijk slordiger gaan werken."

Typisch was, dat de jongen die in Mierlo eerste werd, op het NK ook eerste is geworden. ''Mensen uit het zuiden van ons land kunnen gewoon het beste metselen, maar er was ook wel andere goede concurrentie. Ze konden allemaal goed metselen. Ik denk dat ik tweede ben geworden omdat ik heel erg netjes gewerkt heb en mijn werkplek verzorgd was. Mijn muur zag er natuurlijk heel erg mooi uit."