Afbeelding
Foto: Joost Duppen

Fietste Mee, een zonnige tocht langs de 'grenzen van Laarbeek'

Tekst: Martin Prick
Foto's: Joost Duppen

Beek en Donk - De Fietste-Mee-tocht is een vast onderdeel geworden op tweede pinksterdag in Laarbeek. Op deze zonnige dag fietsten weer veel mensen mee voor het goede doel.

Harmonieus
Het Leonardusgilde en de scouting organiseren in een prima samenwerking de tocht. Hoofdman Geert-Jan van Rixtel van het gilde geeft het woord aan wethouder Ria van der Zanden, die de start mag aankondigen. Het is haar eerste taak als wethouder. Mevrouw van der Zanden refereert aan het goede doel en wenst iedereen veel plezier en een mooie tocht: "Geniet vooral van de omgeving!" Binnen in het scoutinggebouw aan de IJsweg zitten diverse mensen klaar om de fietsers te ontvangen en de harde werkers alvast van koffie te voorzien. Aan het einde van de fietstocht verzorgt de scouting de catering. Dit alles verloopt erg harmonieus en zonder problemen.

Maria Corda
Het goede doel is eigenlijk ontstaan vanuit de scouting. Er zijn twee zusters aanwezig van het missieklooster in het Aarles Broek. Eén van deze zusters is Zuster Mathilde Maria, zelf in haar jonge jaren lid van de scouting in Beek en Donk. Ze woonde tot haar kloosterleven zelfs aan de Lage Heesweg, op een steenworp afstand dus. Samen met zuster Ana Maria uit Oeganda is ze op haar oude stek terug om het werk van zuster Maria Corda in Mthata-city in het zuidoosten van Zuid-Afrika te promoten. Zuster Madeleine van het missie klooster fietst zelf mee en vertelt uit eigen ervaring over het project, dat erg rekening houdt met de plaatselijke omstandigheden. Het project met de welluidende naam Ikhwezi Lokusa Rehabilitation wil mensen met een lichamelijke afwijking helpen. Het kan een aangeboren probleem zijn, maar er zit bijvoorbeeld ook iemand in het gebouw te werken aan sierraden met piepkleine priegelkraaltjes, die beide armen en benen heeft verloren bij een auto-ongeluk. "Dat zou hier in Nederland niet tot amputatie hoeven te leiden", vertelt zuster Madeleine. We zorgen, dat zo iemand protheses krijgt. Zuster Mathilde vult aan dat er ook aan krachttraining wordt gedaan. "Aan een rolstoel hebben deze mensen niets, want op de zanderige wegen is dat geen verbetering. Ze zullen het met de aanwezige spieren moeten oplossen".

Grenzen
De tocht van 32 km is inmiddels in volle gang. Zoals te doen gebruikelijk is er weer een drietal rustpunten, waar alle deelnemers van gezonde versnaperingen worden voorzien. Tijn van der Bruggen heeft de tocht georganiseerd. Hij geeft aan, dat het steeds moeilijker wordt om genoeg mensen bereid te vinden om als controle- en stopplaats te dienen. "Dan heb ik een mooie route, maar een gedeelte moet worden veranderd omdat niemand bereid is zijn erf open te stellen. Gelukkig zijn er dit jaar weer genoeg mensen gevonden, die het geen enkel probleem vinden om mee te werken", vertelt Tijn. Deze keer heeft hij ervoor gekozen om zoveel mogelijk dicht bij de kernen van Laarbeek te blijven. "Bij deze tocht worden de grenzen van Laarbeek opgezocht!", lacht Tijn.

Loterij
Toen alle deelnemers van de fietstocht terug waren bij de finish werden door Ria van der Zanden en door Zuster Mathilde de loten getrokken voor de prijzen die aan de loterij waren verbonden. De hoofdprijs, een levensmiddelenmand, is gevallen op lotnummer 1966. Graag ophalen voor 31 mei 2018. De andere prijzen zijn gevallen op lotnummer: 667, 794, 1001, 1051, 1055, 1112, 1539 en 1661.

De prijzen, voor zover nog niet bezorgd, kunnen elke dag na 18.00 uur worden afgehaald bij gildebroeder Jan Rovers, Margrietstraat 5 te Beek en Donk. Jan wil de prijs ook thuisbezorgen als hij door de prijswinnaar wordt gebeld: telefoon: 0492-463005 of 06-21650038.

Bekijk alle foto's op www.mooilaarbeek.nl.

Afbeelding