Afbeelding
Foto: Joost Duppen

College gemeente Laarbeek feestelijk geïnstalleerd

Tekst: Nikki Barten
Foto's: Joost Duppen

Beek en Donk - Het nieuwe college van de gemeente Laarbeek voor de bestuursperiode 2018-2022 is vorige week op feestelijke wijze geïnstalleerd. Ook zijn de vrijgekomen plaatsen in de gemeenteraad aangevuld en werd het collegeakkoord gepresenteerd. De partijen hebben gekozen voor een raadsbreed akkoord, waarin alle lokale partijen een wethouder leveren.

Veel mensen kwamen af op de speciale raadsvergadering. De publieke tribune en ook de kantine boven zat vol met geïnteresseerden. Diverse agendapunten passeerden de revue, zoals het controleren van de geloofsbrieven, het stemmen op de voorgedragen wethouders en als hoogtepunt natuurlijk de installatie van de nieuwe collegeleden en raadsleden, waarbij eenieder de belofte of eed aflegde.

Joan Briels
Wethouder Joan Briels sprak, als vertegenwoordiger van de vijf (onderhandelings)partijen, zijn vertrouwen uit over het raadsbrede akkoord. "Een zeer intensief maar goed proces, waarin alle partijen openstonden voor de mogelijkheden en voor elkaar. Informateur Jan Kerkhof heeft dit heel goed aangepakt. Uiteindelijk is deze vernieuwende vorm van politiek het resultaat en kunnen we trots zijn dat we dit zo met zijn allen voor elkaar hebben gekregen en de toekomst positief tegemoetzien."

Laarbeek kent vanaf heden geen oppositie of coalitie meer. De lokale partijen hebben gekozen voor een raadsbreed akkoord. Dat houdt in dat alle vijf de partijen in het college vertegenwoordigd zijn en 1 wethouder leveren.

Burgemeester Frank van der Meijden
Ook burgemeester Frank van der Meijden is te spreken over de gang van zaken en het eindresultaat. "Vertrouwen, legitimiteit en draagvlak van lokaal bestuur zijn niet meer vanzelfsprekend, daar moeten wij continu hard aan werken. Onze inwoners voelen zich niet altijd even betrokken. Te veel mensen haken af of verliezen vertrouwen. Aan ons om dat vertrouwen te heroveren, goed te luisteren en permanent aansluiting te blijven vinden bij lokale problematieken en initiatieven. Met wat hier vanavond gebeurt ben ik ervan overtuigd dat dit goede stappen zijn. Politieke volksvertegenwoordigers maken een fundamentele keuze om samen het dagelijkse bestuur van de gemeente vorm en inhoud te geven. Hierdoor rekent de politiek niet alleen af met een ietwat gepolariseerd verleden, maar zet zij tevens een bestuurlijke trend naar de toekomst. Een geweldige investering in vitalisering van de lokale democratie die veel energie geeft."

Van der Meijden vindt dat de lokale partijen een indrukwekkende stap hebben gezet en geste gemaakt hebben naar de gemeenschap. "Over de eigen schaduw kunnen stappen en louter kiezen voor het belang van onze inwoners is een ultieme vorm van het tonen van verantwoordelijkheid nadat de kiezer heeft gekozen. Hiermee geeft deze nieuwe vorm van bestuur ook nieuwe kansen en veel energie."

Nadat het vijfpartijenakkoord ondertekend was door de vijf nieuwe wethouders en burgemeester Frank van der Meijden vond er in de foyer nog een informele, afsluitende receptie plaats.

Het nieuwe college van Laarbeek
Het nieuwe college bestaat uit de burgemeester en 5 wethouders. De portefeuilleverdeling is als volgt:
• Financiën en beheer (0,8 fte), Ria van der Zanden (Partij Nieuw Laarbeek),
• Jeugd en projecten (0,8 fte), Joan Briels (De Werkgroep),
• Ruimte en economische zaken (0,7 fte), Tonny Meulensteen (CDA),
• Inwonerparticipatie (0,6 fte), Monika Slaets (Algemeen Belang Laarbeek),
• Werk en inkomen (0,6 fte), Greet Buter (PvdA),
Burgemeester Frank van der Meijden behoudt de wettelijke taken.

De wethouders worden op volgorde van grootte van partij loco-burgemeester. Dat houdt in dat Ria van der Zanden (PNL) de 1ste loco-burgemeester van Laarbeek is.

Met de installatie van de wethouders zijn er ook vijf plekken in de gemeenteraad vrijgekomen. Die zijn direct ingevuld door nieuwe raadsleden, voor iedere partij een. De nieuwe raadsleden zijn: Harriëtte van Delden (PNL), Jos Gruijters (De Werkgroep), Marcel van der Heijden (CDA), Frans van Zeeland (ABL) en Hans Strijbosch (PvdA).

Ria van der Zanden
Joan Briels
Monika Slaets
Greet Buter
Tonnie Meulensteen