Noud Swinkels en Harrie van Ganzenwinkel
Noud Swinkels en Harrie van Ganzenwinkel Foto:

Jubilarissen Sint Margaretha Gilde in het zonnetje gezet

Aarle-Rixtel - "In 1993 kwamen 2 gildebroeders bij mij aan de deur voor het ophalen van de offergelden", vertelt Noud Swinkels, die zijn 25-jarige lidmaatschap viert. Het waren Henk de Jong en Jan Beniers die vroegen of hij bij de schut wilde komen, want, "bij hem uit de buurt was nog niemand bij het st. Margaretha Gilde."

Na de aanmelding moest er nog geboond worden, en toen de uitslag gunstig was gingen zij Noud vertellen dat het geregeld was. Door zijn drukke baan is Noud niet altijd aanwezig bij het gilde, hij is de 7e generatie die verbonden is met het familiebedrijf Swinkels Bavaria bieren in Lieshout. De familie Swinkels zijn al generaties lang verbonden met de gildes in Brabant en Limburg, en zijn daar trots op.

Noud is momenteel beschermheer binnen het gilde en van daaruit levert hij met zijn netwerk een mooie bijdrage. Een van de mooiste dingen van Noud in die 25 jaar, is toch wel het 600-jarig bestaan van het Gilde met het gildefeest, wat perfect was geregeld, en ook de ontlading van de gildebroeders daarna. Verder is hij trots op het gildepaviljoen met de complete inrichting, en de laatste aankoop van grond waar hij ook een bijdrage aan heeft kunnen leveren.

Harrie van Ganzenwinkel 60 jaar lid
Als jong menneke van 11 jaar stond Harrie in de straat te kijken naar de schut die voorbij trok. "Vanaf dat moment was ik verkocht", zegt Harrie. "Daar wil ik bij horen". In de begin jaren als tamboer en als vendelier en Harrie is ook nog Brabants kampioen geworden met het groepstrommen.

In 1968 schiet hij zich tot koning, en met zijn 21 jaar is hij de jongste koning van kring Peelland. In 2013 wordt hij voor de 2e keer koning voor een periode van 3 jaar.

Binnen het gilde is Harrie betrokken bij de kerk- en paviljoencommissie. Daarnaast is hij stok- en vestdrager.

Op zaterdag 2 juni tijdens de teerdag bent u in de gelegenheid om Harrie te feliciteren tijdens de receptie van 15.00 tot 17.00 uur aan de Havenweg 6a in Aarle-Rixtel.

Noud Swinkels is die dag jammer genoeg niet aanwezig i.v.m. drukke werkzaamheden in het buitenland. Noud zal nog tijdens een andere gelegenheid gehuldigd worden.