Mama, wat zit er in je buik?

Met Sinterklaas werden we verrast met dit boek? Alhoewel verrast…. Een paar weken ervoor had onze dochter zich enigszins verraden. We waren op een feest waarop ze ineens een stokbroodje met rood vlees weggaf. Ik reageerde hierop al verwonderd maar ze liep direct weg om geen argwaan te wekken. Bij mij begon het al te knagen. Zou ze weer zwanger zijn? Zou Siem een broertje of zusje gaan krijgen? Spannend! Maar het moment ging weer voorbij en ik wilde er ook niet naar vragen.

Totdat Siem met Sinterklaas dit boek mocht uitpakken en aan ons mocht tonen. Wauw, het is weer zover. Ze hebben bewust bijna drie maanden gewacht met het kenbaar maken zodat we het zelf niet stil hoeven te houden. Een ruime maand later kregen we al te horen dat Siem een zusje krijgt. Een koningsgezinnetje, wat wil je nog meer! Natuurlijk was weer een jongetje ook goed en welkom maar een meisje erbij is toch wel ontzettend gaaf! Wat ongelooflijk spannend vind ik dit toch! We hebben het allemaal zelf meegemaakt en gingen er toen ook heel gewoon mee om. Is ook logisch en natuurlijk maar ik merk wel, nu ik zelf oma ben en het mijn eigen dochter is die zwanger is, ik me veel meer zorgen maak. Nu is ze al geen stilzitter en heeft ze altijd veel om handen maar ik probeer toch altijd subtiel duidelijk te maken dat ze het best eens wat rustiger aan mag doen. Dat ze aan twee personen moet denken nu. Ongetwijfeld zit ze niet op mijn goed bedoelde adviezen te wachten, dat deed ik immers destijds ook niet. Ook ik wist zelf wel wat goed voor me was en daarbij hoefde ik ook geen advies van een ander met uitzondering van de gynaecoloog natuurlijk. Wel de ervaringen met vriendinnen delen, zij zitten immers in hetzelfde schuitje. Zo had ik ook het gevoel dat onze dochter van Siem aan het bevallen was terwijl ze dit niet had laten weten. Moeder-intuĂ¯tie? Zou de angst dan komen door de leeftijd of door de levenservaring? Ik ben in elk geval blij als de bevalling achter de rug is en ik moeder en dochter in mijn armen kan sluiten.

Bij het lezen van deze column zal, als het volgens planning gaat, onze kleindochter binnen een week of vier worden geboren. In de volgende column hoop ik jullie dan ook hierover te kunnen vertellen.