Afbeelding
Foto: Daphne van Leuken

'Juni Watermaand' officieel van start

Een waterkoeler op elke school

Tekst: Martin Prick
Foto's: Daphne van Leuken

Beek en Donk - Op elke basisschool in Laarbeek komt een waterkoeler te staan, waaruit vers koud en extra gekoeld water kan worden getapt. Namens de jeugdgemeenteraad zijn jeugdwethouder Gijs van de Avoird en wethouder Joan Briels aanwezig om de eerste koeler aan te bieden aan de leerlingen van Het Klokhuis.

In de aula van Het Klokhuis zijn alle kinderen verzameld. Sjanny Kusters heet iedereen welkom en verwelkomt de gasten, vooral ook jeugdwethouder Gijs van de Avoirt. 'Juni watermaand' is langzamerhand een begrip aan het worden in Laarbeek. Er worden erg veel activiteiten gepland en er komen nog steeds nieuwe bij. "Soms worden ze gelinkt aan de watermaand, maar heeft het maar zijdelings met het thema te maken", vertelt wethouder Joan Briels. "Het is echter wel erg veel, om in één maand te plannen. Daarom is besloten om 'juni' in de toekomst weg te laten, zodat jaarlijks een 'Watermaand' wordt gehouden."

Overigens mag Laarbeek zich in de komende watermaand verheugen op een groot aantal activiteiten. De jeugdgemeenteraad heeft zich ook met het thema beziggehouden en uit de diverse ideeën is het plaatsen van een watertap en -koeler op alle scholen het beste gebleken. Gijs is als wethouder natuurlijk de aangewezen persoon om de eerste koeler aan te bieden. Het idee is, dat kinderen door de waterkoeler steeds weer worden herinnerd aan het duurzame gebruik van water.

Vince Verschuren uit groep 3 vertelt: "Prik is op school verboden, daarom drinken we liever water", Een ander kind weet, dat er veel suiker in cola zit en water veel gezonder is. Wethouder Briels heeft naast Gijs nog twee andere leden van de gemeenteraad op het podium uitgenodigd. Koen van Leuken en Finn van de Heuvel van respectievelijk de werkgroepen 'social media' en 'verkeer' waren ook aanwezig om de gemeenteraad te vertegenwoordigen. Koen vertelt, dat hij het gepest op social media een groot probleem vindt, dat moet worden aangepakt. Hij wordt zelf gelukkig niet gepest, vertelt hij. Finn zit bij de afdeling verkeer en is onder meer medeverantwoordelijk voor de 3D-oversteekplaats bij de voetbalterreinen van Sparta 25. "Nu zijn we bezig om het pad ernaartoe te verharden, dan wordt de nieuwe oversteekplaats niet vuil", vertelt Finn. Dan breekt het moment aan om de waterkoeler naar voren te halen en het eerste bekertje water te tappen. Dat mag Vince doen, die heel voortvarend het eerste bekertje dan ook maar meteen helemaal leegdrinkt.

Wiep van de Kam vertelt op uitnodiging van wethouder Briels over een ander evenement dat in het kader van Watermaand wordt georganiseerd, namelijk het kikkerconcert. Ze vindt het erg leuk: "Omdat het buiten is en je er veel natuurspelletjes kunt doen". Wethouder Briels nodigt alle kinderen uit, want het is er heel gezellig, je kunt er leuke dingen doen, er is muziek en er zijn lekkere dingen. Hij vertelt dat het Kikkerconcert volgend weekeinde wordt gehouden. "Eerst wordt Sparta 25 nog kampioen…", een uitspraak, die natuurlijk nog inhoud moet krijgen, maar vooralsnog met gejuich door de voetballiefhebbers wordt begroet, "en daarna is het kikkerconcert in Aarle-Rixtel!" Agnes Franssen regelt veel zaken voor de jeugdgemeenteraad en is erg in haar nopjes, hoe vlug scholen reageren op activiteiten. "Zo hebben we een project met oude T-shirts, waar iemand tassen van maakt. Ik heb op scholen gepolst of dit een goed idee zou zijn. Een week later kreeg ik al een vraag van basisschool De Heindert, wanneer de, al ingezamelde, oude T-shirts zouden worden opgehaald. De school had zelf al van alles geregeld, posters gemaakt en het idee handvatten gegeven!" Kortom: De Jeugdgemeenteraad en hun ideeën zijn moeilijk meer weg te denken uit Laarbeek!

Bekijk alle foto's op www.mooilaarbeek.nl.

Afbeelding