Afbeelding
Foto: Martin Prick

Brouwerij Laarbeek richt blik op toekomst

Tekst: Daan Daniëls
Foto's: Martin Prick

Laarbeek - Wat in 2004 begon als een hobby van zes vrienden, is inmiddels uitgegroeid tot een nagenoeg volwaardige brouwerij die niet onder doet voor professionele bierbrouwers. Brouwerij Laarbeek. Sinds 2014 brouwen Robert Sterken, Henri Kanters, Roland Donkers, Jochem Wiering, Remco Driessens en Robin Janssens Larbeeks Blond voor consumptie. En stilzitten, daar doen ze niet aan.

Er komt dit jaar een nieuwe smaak uit de brouwketel, Russian Imperial Stout en in oktober wordt de eerste editie van het Laarbeeks Bierfestival georganiseerd. Moesten de mannen voorheen werken met een brouwketel van 250 liter, inmiddels beschikt de brouwerij over drie brouwketels van 1400 liter. Speciaal gehaald in China. "We vonden dat de kwaliteit van het bier omhoog moest en ook het volume", vertelt Janssens. "Jochem en ik zijn bijna een week in China geweest. We hebben daar 10 fabrieken bezocht. Later in die week zijn we bij de beste teruggegaan om details te bespreken. Inmiddels zijn er al verschillende andere brouwers bij ons komen kijken naar onze installatie om misschien deze ook aan te schaffen."

Konden de vrienden eerst een paar honderd flesjes per keer produceren, met de nieuwe installatie komen ze al snel op zo'n 3000 duizend flesjes uit. "Het is echt een professionele installatie. Met digitale controle. Over de smaak van het bier waren we tevreden, maar je ziet het nu bijvoorbeeld aan het schuim van het bier. Tevens hebben we nu geen nagisting meer op de fles."

Russian Imperial Stout
Brouwerij Laarbeek maakt vier soorten bier. Blond, Brunette, Goud en Urtyp. Inmiddels verkrijgbaar in zo'n twintig horecagelegenheden en bij zo'n vijftien winkels te koop. Maar er komt meer aan, zo verklapt Janssens. "Ons bier is echt gericht op jan en alleman. We brouwen nu nog eenmaal de tripel en dan hebben we daar genoeg voorraad van. Dan gaan we aan de slag met onze Russian Imperial Stout. We hebben daar nu een keer of vijf mee geëxperimenteerd en zijn er klaar voor om daar nu mee naar buiten te treden. In oktober wordt dit bier officieel gepresenteerd. Het is een donker bier met een chocolade/vanillesmaak. Wel een zware. Hij wordt zo'n 9,5 procent.

Nieuwe locatie
De plek waar Brouwerij Laarbeek huist is sinds tweeënhalf jaar de Klokkengieterij in Aarle-Rixtel. In de toekomst komen daar huizen te staan. Maar hoe lang dat gaat duren is nog niet bekend. "We kunnen er zeker tot het einde van het jaar blijven en misschien wel langer. Toch zijn we alvast aan het rondkijken naar een andere locatie", legt Janssens uit. Zo'n twee honderd vierkante meter hebben de mannen nodig. "We zoeken een plek met een ambachtelijke uitstraling, bij voorkeur gaan we de samenwerking aan met een horecaondernemer. En het moet natuurlijk in Laarbeek zijn. Als we brouwen moet er ook geproefd worden en daarom moeten we er wel op de fiets heen kunnen gaan", vertelt Janssens met een lach.

Laarbeeks Bierfestival
Brouwerij Laarbeek wil ook graag dat andere mensen hun bier kunnen proeven en daarom organiseren de vrienden op zondag 21 oktober voor de eerste keer het Laarbeeks Bierfestival in de Klokkengieterij, in samenwerking met Dave van de Burgt. "Er komen dan acht ambachtelijke brouwerijen, ieder met hun eigen bier en tap. Met een glaasje in de hand kun je dan alle biertjes proeven", besluit Janssens.

Afbeelding
Afbeelding