Zeg dáár maar eens nee tegen!

Jarenlang kon ik maar moeilijk 'nee' zeggen. Dit had grote gevolgen op het gebied van eten, drinken, tijd, geld, seks en vrouwen. Ik werd te zwaar. Ik sloeg wartaal uit van de drank. Ik raakte in chronische tijd- en geldnood. Ik kreeg te maken met een verkering die niet uit wilde. Bij seks kon ik het woordje 'nee' niet over mijn lippen krijgen. Daar kunt u zelf waarschijnlijk wel voorbeelden bij bedenken. Beroepshalve volgde ik een communicatiecursus om te leren 'nee' te zeggen.

Ik kreeg vier kleinkinderen. Het tweede kleinkind is vier. Een lief manneke. Hij hoort alles. Hij begrijpt alles. Maar hij doet niets wat je zegt. Niets wat je vraagt. Niets wat je vriendelijk voorstelt. Niets wat je smeekt of beveelt. Alles doet hij wat verboden is. Dat weer wel! Kortom, een ongeleid projectiel, met een tomeloze energie. Een handenbinder met vermoeidheidsfactor tien. Een dankbaar onderwerp voor een column. Daar weet je immers ook nooit waar het op uitdraait.

Mijn vrouw maakte een wandelingetje met de kleinkinderen. Ik lag in gedachten op de bank. Ik had mijn ogen dicht, maar sliep niet. Een oppassende opa slaapt niet! Ik overdacht dat ik de voormiddag goed was doorgekomen. Nu de namiddag nog. Hopelijk bleef mijn vrouw even weg. Misschien zagen ze onderweg wel iets leuks, waar ze héél lang naar konden kijken…

Plotseling hoorde ik voetstappen. Het volgende moment voelde ik iets met volle kracht op mijn borstkas landen. Het was alsof alle lucht uit mijn longen werd geperst. Het werd zwart voor mijn ogen. Ik gaf een schreeuw, zoals iemand die geeft, die in doodsnood verkeert. Angstvallig hield ik mijn ogen dicht en ik hoorde een doffe naschok naast me op de salontafel. Net alsof iemand daar met zijn hoofd hard tegen aan sloeg. Stil wachtte ik af, of er een hartverscheurend gejank zou volgen. Dat bleef uit. Ik opende mijn ogen. Mijn kleinzoon zat op zijn knieën naast de bank. Onze ogen waren in deze positie op dezelfde hoogte. Onze gezichten een paar centimeter van elkaar. "Opa, nog een keer?", vroeg hij.

Zeg dáár maar eens nee tegen!