Afbeelding
Foto: Marcel van de Kerkhof (B&D)

Ouderen vertellen schooljeugd over oorlog tijdens project 'Samen'

Tekst: Marie-Christine van Lieshout
Foto's: Marcel van de Kerkhof (B&D)

Beek en Donk – Twee jaar geleden werd het initiatief genomen tot het project 'Samen'. Tijdens dit project worden jongeren en ouderen met elkaar in contact gebracht. Inmiddels hebben in Lieshout en Beek en Donk diverse projecten plaatsgevonden. Groep 6 van Daltonbasisschool 't Otterke kreeg afgelopen weken les over 'Kind in Oorlog'.

Verhalen van opa's en oma's
De kinderen van groep zes van 't Otterke zijn dolenthousiast. Afgelopen weken hebben ze veel geleerd over de Tweede Wereldoorlog. Niet uit een boekje, maar uit de mond van mensen die de oorlog zelf meegemaakt hebben of die verhalen van directe getuigen hebben gehoord. Verhalen over hoe gewone mensen in de oorlog moesten overleven of anderen, zoals een joods meisje, moesten beschermen. Het maakte veel indruk. Vandaag zijn veteranen uitgenodigd om te vertellen over vredesmissies die na de Tweede Wereldoorlog plaatsvonden.

Rondje langs vijf onderwerpen
Na een introductie gaan de kinderen in groepjes langs vijf verschillende onderwerpen die met oorlog en vrede te maken hebben. Er is uitleg over verschillende onderscheidingen, op een landkaart is te zien waar veteranen gevochten hebben en kinderen mogen zich in camouflagekleuren schminken. Dit laatste geeft grote hilariteit. In het klaslokaal ligt ook de uitrusting van een soldaat. Vol enthousiasme worden een helm, kogelvrij vest en een speciale zonnebril bekeken en gepast. Speciale handschoenen waarmee je een geweer kunt bedienen worden door een veteraan getoond. Op de speelplaats staan speciale voertuigen uit de Tweede Wereldoorlog. War on Wheels heeft ze vandaag speciaal voor de kinderen op de speelplaats gereden en vrolijk duiken de kinderen achter het stuur en ook hier wordt door volwassenen uitgebreid uitleg gegeven.

Project voor alle kernen
Wethouder Monika Slaets was twee jaar geleden een van de initiatiefneemsters van het project 'Samen'. Met veel plezier heeft ze de afgelopen twee jaar het project van dichtbij gevolgd. Vanwege haar nieuwe functie als wethouder van de gemeente Laarbeek draagt ze haar taken over aan dorpsondersteuners. In Beek en Donk zal dit Henrie Bouwmans zijn en in Lieshout Suzan de Koning. Er zijn plannen voor alle kernen, want in Beek en Donk en Lieshout zijn de reacties van ouderen en jongeren zeer enthousiast. Op 21 juni zullen leerlingen uit groep zes een presentatie in de Regt houden over wat ze geleerd hebben over de oorlog. Er zal een week lang een expositie van de kinderen komen te staan. Hopelijk zijn er veel kinderen, ouders en grootouders die samen de tentoonstelling bezoeken.

Afbeelding
Afbeelding