Afbeelding
Foto:

Bijna 1.000 wandelaars genieten van groen Laarbeek

Tekst: Suzan Mulder
Foto's: Liesbeth van Boxtel

Beek en Donk - Perfect wandelweer en prachtige routes brachten het weekend bijna 1.000 wandelaars op de been voor de Laarbeekse Wandeltochten. Zelfs vanuit België, Hilversum, Lelystad en Uithoorn wisten ze onze groene gemeente te vinden, zoals met speldenprikken aangegeven was op de landkaart bij het startpunt. DeMooiLaarbeekKrant liep met kleuter twee dagen de 5 kilometer. Onderweg kwamen we vooral veel geoefende wandelaars op de langere afstanden tegen.

De meegekregen routebeschrijving blijft in de rugzak
Bij de start ontvingen we na inschrijving een snoepzak en pakje drinken voor de kleuter en een appel voor de grote mensen. De buit wordt in de rugzak gestopt en dan kunnen we op pad. De kleuter wordt aangewezen als wegwijzer en mag onderweg op de gekleurde kaartjes letten die de route aangeven. De voor de zekerheid meegekregen routebeschrijving blijft in de rugzak, want moeiteloos worden we de juiste kant op gestuurd. Een speeltuin hier en daar, lange rietstengels en kriebeldiertjes zorgen onderweg voor wat afleiding als de beentjes moe worden. Regelmatig worden we ingehaald door fanatieke wandelaars, zoals die van de Somerense Wandelvereniging. Ze oefenen voor de Vierdaagse van Apeldoorn, die naar eigen zeggen nog zwaarder is dan die van Nijmegen. Vandaag kozen ze voor de 10 kilometer.

"Gezellige en drukke post waar de hele dag wandelaars langskomen"
Op de route van de vijf kilometer zoeken we zelf een picknickplekje om het meegekregen lekkers op te peuzelen. Voor de langere afstanden is er langs de route een post ingericht waar koffie, thee, soep en bouillon verkrijgbaar is. "We hebben gekozen voor één post onderweg", legt Erna Krol van buurtvereniging de Vijver die het jaarlijkse evenement organiseert uit. "Alle langere afstanden komen daar één of meerdere keren langs. Op die manier creëren we een gezellige en drukke post waar de hele dag wandelaars langskomen. En het scheelt ook met bevoorraden en in het aantal benodigde vrijwilligers."

"De voorlopers controleren de route"
Terug op het terras van Pannenkoekenhuis Pluk waar start- en finishpunt is, treffen we twee Eindhovense dames die zitten na te genieten met een kop koffie. De één liep 15 en de ander 20 kilometer. "Het was een mooie route. Helaas ben ik een stukje verkeerd gelopen, dus ik heb iets verder gelopen dan de bedoeling", meldt één van de twee. Ze voegt eraan toe: "We wandelen heel vaak. Altijd georganiseerde tochten van wandelverenigingen, dus we hebben al veel gezien." Een dame en heer uit Erp keren zojuist terug. Zij hebben er 20 kilometer opzitten. "We komen uit de buurt, dus de omgeving is bekend, maar de routes zijn erg goed uitgezet", laten ze weten. Daar besteedt de organisatie dan ook erg veel aandacht aan, begrijpen we van Erna Krol. "Beide dagen vertrekken onze voorlopers tussen 4 en half 5 's ochtends. Zij controleren op het hele traject of de route nog in orde is en alle routekaartjes nog hangen."

Bekijk alle foto's op www.mooilaarbeek.nl.

Afbeelding