Afbeelding
Foto:

Reggae en drummen met Rumy Jansen

Tekst: Thea Wich

Beek en Donk – Drummen en reggaemuziek, dat zijn de twee grote hobby's van Rumy Jansen. De zesenveertigjarige Beek en Donkenaar vertelt hoe hij deze twee vrijetijdsbestedingen mooi heeft kunnen combineren.

Rumy, met welke van de twee hobby's ben je als eerste begonnen?
"Met drummen. Als klein kind vond ik dat al heel leuk. Als ik bij Avro's Toppop een drummer zag trok dat altijd mijn aandacht. Al heel jong kreeg ik mijn eerste drumstelletje. Dan drumde ik met muziek mee, nog niet echt serieus natuurlijk."

Heb je ook les gehad?
"Toen ik op de lagere school zat ben ik in Beek en Donk bij de drumband gegaan. Daar kreeg ik trommel-les van Jac Benjamins. Van hem heb ik de basistechnieken geleerd."

Hoe kwam je in aanraking met je tweede hobby?
"Op de middelbare school begon ik serieuzer naar muziek te luisteren. YouTube bestond nog niet. We wisselden met vrienden lp's uit en ik luisterde vaak naar een Engelse radiozender waar reggae werd gedraaid. Zo maakte ik kennis met reggaemuziek."

Op een gegeven moment ging je reggae en drummen combineren?
"Ik bezocht concerten. Daar leerde ik veel reggaeliefhebbers en muzikanten uit het hele land kennen. Toen ik een jaar of achttien was begonnen we met wat bevriende muzikanten in repetitieruimtes te jammen en reggaemuziek te spelen. Dat beviel zo goed dat ik sindsdien in diverse reggaebandjes heb gespeeld en dat nu nog steeds af en toe doe. Het is gewoon heel leuk om samen met vrienden muziek te maken."

Toch had je ook te maken met tegenslag.
"Ja, de laatste jaren hebben we het erg moeilijk gehad omdat er verschillende bevriende muzikanten zijn overleden. Een daarvan was percussionist en mijn kameraad Michael Ramos. Met hem heb ik in verschillende formaties gespeeld en altijd veel mee opgetrokken. Hij was er eigenlijk altijd bij."

Hebben jullie na deze zware periode de muzikale draad toch weer op kunnen pakken?
"Op dit moment speel ik met een groepje vrienden in Eazzup en The Limelites. Eazzup is een bandje dat rootsreggae en dancehall speelt, een meer moderne reggaestijl. Met The Limelites spelen we begin jaren '60 ska en eind jaren '60 rocksteady. Dit is een authentieke stijl waarmee we de bands uit die tijd willen eren."

Kunnen we binnenkort nog een optreden verwachten?
"Jazeker, we hebben met The Limelites de eer gekregen om Lowman af te sluiten. Dit is een reggae- en ska-festival waar ik vrijwilliger ben. Lowman vindt plaats op zaterdag 16 juni bij het OJA in Aarle-Rixtel. Wij spelen tussen 20.00 en 22.00 uur. We hebben er heel veel zin in."

Afbeelding