Afbeelding
Foto:

Zonnebloem Mariahout op smokkeltocht

Mariahout - De Zonnebloem Mariahout ging op woensdag 30 mei met 43 personen naar Soerendonk om zich wat meer te kunnen inleven in de destijds befaamde smokkelpraktijken. Om kwart over tien stond de bus klaar aan het oranjeplein. 29 gasten werden door 14 vrijwilligers bijgestaan om in de bus te komen en een fijn plaatsje uit te zoeken. Het was mooi weer en nogal warm. Maar de bus was voorzien van airco en dat maakte de temperatuur in de bus heel aangenaam.

Via een toeristische route werd naar Soerendonk gereden, naar zaal Antoine. Daar stond de koffie al te wachten. Er werd een hele geschiedenis over de smokkel aan het begin van de vorige eeuw verteld. Hoofdzakelijk werd er boter gesmokkeld, maar in oorlogstijden ook mensen, zoals piloten of mensen uit het verzet of joodse mensen. In die streken zaten ook veel jonge mannen ondergedoken die anders in Duitsland te werk gesteld zouden worden. In een film werd inzichtelijk hoe men verschillende artikelen maakte om de douane te slim af te zijn of hen tegen te houden bij een achtervolging. Daarna werd er genoten van een heerlijke koffietafel met verse broodjes in allerlei soorten en heerlijk vers gesneden broodbeleg. Toen de buikjes gevuld waren, ging de bus verder voor een rondrit langs de smokkelroute. Onderweg werd er verteld wat er zoal op verschillende plaatsen gebeurd was en werd er gewezen op mooie huizen en gebouwen of belangrijke historische punten. De gids kon het heel plezierig vertellen. De verhalen werden opgesmukt met grappige mopjes en anekdotes. Iedereen luisterde aandachtig. Weer terug bij zaal Antoine kon er, onder het genot van een frisdrankje, genoten en gelachen worden om de buut van een tonprater.

Rond vier uur ging de bus weer huiswaarts. In Mierlo-Hout werd nog gestopt voor een lekker ijsje en om kwart over vijf stopte de bus weer op het Oranjeplein. Alle passagiers hadden een heerlijke dag en gingen weer tevreden huiswaarts. En dat alles mede dankzij donaties van de gemeente, de opbrengst van de clubkascampagne van de Rabobank t.w.v. €463,36 en de opbrengst van de collecte t.w.v. €727,10.