Afbeelding
Foto:

Geslaagd en gevarieerd feestweekend Mariahout 85

Tekst: Marie-Christine van Lieshout

Mariahout – De jongste kern van Laarbeek bereikte afgelopen weekend de memorabele leeftijd van 85 jaar. In sport en spel, bezinning en ontspanning, werd gemoedelijk het lustrum gevierd. Drie dagen lang stond Mariahout in het teken van haar 85-jarig bestaan. Veel Mariahoutenaren deden waar ze goed in zijn, ze staken de handen uit de mouwen om er samen een mooi feest van te maken.

Speuren in het Mariahoutse verleden
Op vrijdag viel de speurtocht voor de Bernadetteschool, door het slechte weer, een beetje in het water. Het werd een rondje door de school in plaats van door het dorp. Kinderen leerden veel nieuws over Mariahout en hadden de kans om de stichter van het dorp, Pastoor van Eijndhoven, in 'het wild' tegen te komen. Mariahout heeft nog een jong verleden, maar het aantal mensen die nog kunnen vertellen over het ontstaan worden er steeds minder. Diverse deskundige vrijwilligers die veel over Mariahout weten, wisten de kinderen een stukje geschiedenis bij te brengen. Over kerk, grot, school, klooster en het leven in Mariahout werd op verschillende plekken uitleg gegeven.

Sport en spel voor jong en oud
Het Oranjeplein was zaterdag het decor van een sportieve zeskamp. Verschillende teams in diverse leeftijden trokken tegen elkaar ten strijde. Er werd geduwd en getrokken, gesprongen en geklauterd. Burgemeester Frank van der Meijden gaf het startsein voor de zeskamp. Hij zag er persoonlijk op toe dat alle teams keurig op de goede spellocatie startten. Na afloop veel rode en voldane hoofden door een zaterdagmiddag vol activiteiten. 's Avonds werden de hersenen aan het werk gezet. In zaal De Pelgrim was een interactieve quizavond waarbij regelmatig een Kahoot voorbij kwam. Op het beeldscherm flitsten onder andere namen van huizen voorbij en kregen de toeschouwers prachtige foto's van Mariahout te zien met hierover natuurlijk vragen. Fanatiek streden buurten van Mariahout tegen elkaar met als grootste hoofdprijs 'de eer'.

Omkijken, bezinning en blik op de toekomst
Op zondag werd tijdens een eucharistieviering in het Openluchttheater stilgestaan bij het verleden, heden en toekomst van Mariahout. De viering waarin pastoor Verbraken, pater Aarts en Diaken Beks voorgingen werd muzikaal opgeluisterd door De Grottendorfer blaaskapel en ook het Sint Servatius gilde was aanwezig. Tijdens de viering werd de saamhorigheid van het dorp geprezen en benadrukt. Er werd stilgestaan bij overleden Mariahoutenaren die samen het dorp opbouwden, in het bijzonder pastoor van Eijndhoven. De man die Mariahout stichtte had een diepe geloofsovertuiging. Tegenwoordig speelt het geloof bij veel mensen niet meer een belangrijke rol maar inwoners van Mariahout zijn opgegroeid en opgevoed in een christelijke traditie. Dit vind je terug in waarden en normen in Mariahout. Een fundament dat pastoor van Eijndhoven heeft gelegd en dat Mariahout moet koesteren.

Lees verder op pagina 17

Afbeelding