Afbeelding
Foto: Joost Duppen

The Dutch Eagles; topmuzikanten in een zwoel Openluchttheater

Tekst: Marie-Christine van Lieshout
Foto's: Joost Duppen

Mariahout - Professioneel in het bespelen van instrumenten als in de zang. Prachtige meerstemmigheid en solo's op diverse instrumenten. The Dutch Eagles tillen het begrip tribute-band naar een hoger plan.

Avondje Californië
Als je goed luisterde kon je, bij wijze van spreken, de Pacific horen ruisen. The Dutch Eagles deden wat ze beloofden, ze namen het publiek mee naar 'The Eagles' in de jaren '70. Terwijl de fans in het schemer op de muziek meedeinen valt de avond laat in Mariahout. In het duister kan het publiek zich pas echt laten gaan. Op het podium zes mannen die weten waar ze mee bezig zijn. Met stemmen in verschillende klankkleuren weten ze het publiek op te zwepen om daarna weer rustig een ballad in te zetten. Al dertien jaar vertolken The Dutch Eagles het repertoire van The Eagles en tijdgenoten. Ze zijn goed op elkaar ingespeeld. Het spelplezier is als publiek te voelen. Met gemak worden de bijna dertig gitaren afgewisseld en komt iedere bandlid aan de beurt om een solo weg te geven.

Contact met fans via Facebook
Dennis Wind, zanger en gitarist in de band, vertelt dat de band in open lucht voorstellingen het theaterprogramma een beetje los kan laten. Ook tijdens het optreden in Mariahout brengt de band nummers ten gehore waarnaar fans gevraagd hebben omdat ze daar een speciaal gevoel bij hebben. "Het nummer 'Already gone' hebben we al zes jaar niet meer gespeeld", vertelt Dennis na afloop. "En naar 'Hotel California' is helemaal niet gevraagd." Waarschijnlijk ligt dit topnummer zo voor de hand dat het publiek denkt dat The Dutch Eagles het toch wel spelen. En gelijk krijgen ze. Al bij het eerste akkoord klinkt een gejuich door het theater. De band heeft de beschikking over een bijzondere gitaar, een kopie van het instrument waar Don Felder op speelde, een Gibson EDS1275 Double Neck. Er zijn maar honderd exemplaren gemaakt en nummer 44 klinkt fantastisch. Maar ook zonder instrumentale begeleiding staat de band zijn mannetje. Het programma wordt a-capella afgesloten, want ook vocaal zijn The Dutch Eagles sterk.

Publiek
Waar in voorafgaande optredens de openluchttheaters vol zaten, is in Mariahout het theater maar half gevuld. "Het was even wennen", aldus Dennis. "Je bent een volle bak gewend en dan klinkt een theater toch anders." Het enthousiasme van het publiek maakte de lege plekken goed en Dennis kan na afloop niet wachten om tijdens de afterparty zijn publiek te ontmoeten. Openluchttheater Mariahout probeert met een gevarieerd programma een divers publiek te trekken. Met kwaliteit en inzet van vele vrijwilligers verdienen ze een vol theater.

Bekijk alle foto's op www.mooilaarbeek.nl.