Afbeelding
Foto: Joost Duppen

Geslaagde dertiende editie Dialectenfestival Lieshout

'Vruuger waar alles bitter?!'

Tekst en foto's: Martin Prick

Lieshout - De 2018 versie van het Lieshouts dialectenfestival werd gezegend met prachtig weer en een groot aantal bezoekers, van wie de meesten door hun leeftijd gerechtigd waren om te constateren of vroeger inderdaad alles beter was dan tegenwoordig.

Opzet
Om even voor 12.00 uur staat harmonie Sint Ceacilia aangetreden voor de kiosk, waar burgemeester Frank van der Meijden samen met voorzitter Pieter de Baaij de dertiende versie van het dialectenfestival opent. "Jullie waren gewend, dat Wim Daniels het festival opende, maar die is verhinderd vandaag", legt de burgemeester uit, en vervolgens gaat hij in het dialect verder, waarbij het belang van het steeds vernieuwen van het festival wordt benadrukt. Voor het eerst kent het festival een schrijverswedstrijd en geen fotowedstrijd, maar het bekendste onderdeel is toch het straatgebeuren op zondag. "Het festival is met opzet compacter geworden", vertelt Guus Franssen, die bij de opzet van dit festival betrokken is. De loopafstanden zijn inderdaad korter, maar er staat tegenover, dat het geluid van de zanggroepen ook met elkaar concurreert. Wie een minder krachtige installatie heeft, moet af en toe een tandje bijzetten. Echter, het moet gezegd worden, doordat de organisatoren steeds rondlopen is het dicht bij elkaar staan van groepen nergens storend.

Sakkerdju
Veel liedjes gaan over vroeger, toen de taal en de gebruiken anders waren. Of het beter was, werd nergens duidelijk uitgesproken. De omstandigheden waren wel helemaal anders! "Maar de mensen, och nee, die veranderen nog niet zoveel. Er was wel wat meer saamhorigheid dan tegenwoordig", zegt de burgemeester in zijn openingswoord. Waarschijnlijk om dat te benadrukken wordt de pomp bij de kiosk tijdelijk omgevormd topt bierpomp, waarbij iedereen die aanwezig is wordt uitgenodigd met bier die saamhorigheid te bezegelen. Dan stroomt het publiek uit over de negen verschillende podia waar 27 groepen zullen optreden. Het voert te ver om allen te bespreken, maar enkele mogen genoemd worden. Zo was er Lya de Haas en Henny Korsten, die al diverse keren in Laarbeek hebben opgetreden. Veel mensen zullen blij zijn vooral Hennie weer te kunnen zien optreden na een uiterst vervelende ziekte, "Die nu te beheersen is", zoals hij zelf zegt. De groep Sakkerdju, "Nee, absoluut geen scheldwoord", introduceert de Brabantse doedelzak, die al was uitgevonden lang voor zijn Schotse evenknie. Of de toneelvereniging van Mariahout, die scènes uit het nieuwe toneelstuk 'De Zwarte Ruiter' speelt, zonder versterking, maar ja wat wil je ook; iedereen die in een openluchttheater moet optreden beschikt sowieso over een dijk van een stem!

Op leeftijd
Op de vrachtwagen treden onder andere de Bruurs op. Een mix aan liedjes trekt veel publiek, maar als zij het podium verlaten gaat er één man zitten met een gitaar en microfoon… Die laat vroegere muzikale tijden herleven door die liedjes te zingen, die de toeschouwers al lang zijn vergeten, maar die nog wel in het muzikale geheugen aanwezig zijn. En dan schalt als door een megakoor gezongen het lied Gina Lolobrigida over de Heuvel. Tonny Wijnands vertelt het publiek, dat de tegenwoordige jeugd vastgeklonken aan de Ipad, zich zou verwonderen over deze hits uit hun grootouders' jeugdjaren. "Hoe lang duurt dit nog", is de vraag die zij zich stellen als ze meezingers uit lang vervlogen tijden horen als 'Immer wieder Sonntag' en andere bekende hits, die de bezoekers zich nog goed herinneren. Het zegt meteen iets over de gemiddelde leeftijd van de bezoekers van het festival!

Bekijk alle foto's op www.mooilaarbeek.nl.

Afbeelding
Afbeelding