Afbeelding
Foto: Joost Duppen

Scouts vullen insectenhotel als echte bezige bijen

Tekst: Dieuwke Kommerij
Foto's: Joost Duppen

Beek en Donk – Jeugdige scouts tussen de elf en veertien jaar hebben vorige week donderdagavond het winnende insectenhotel gevuld. Met boomstammetjes, riet, bamboestokjes, dakpannen et cetera. Het insectenhotel gemaakt van cortenstaal staat naast het gemeentehuis en is 3,5 meter hoog.

De Molen en Scouting winnen
De deelnemers van Kwizut werden op 29 december 2017 uitgedaagd om in het kader van de Groenstrijd zelf een insectenhotel te ontwerpen en te maken. Het beste ontwerp voor de buitenkant van het hotel kwam van buurtschap de Molen uit Lieshout. Susan Sneijers, afgevaardigde van de Groenstrijd, vertelt: "Dit ontwerp is origineel, uitvoerbaar en de vier kernen van Laarbeek zijn in dit ontwerp vertegenwoordigd. Voor de binnenkant van het insectenhotel kwam de scouting van Beek en Donk met het mooiste idee."

Solitaire bijen en andere insecten
De winnende scouts werden vervolgens uitgenodigd om het interieur van het insectenhotel te vullen. Afgelopen donderdag is het zover. De club van circa tien scouts luisteren eerst naar het verhaal van Susan. Zij vertelt: "Misschien weten jullie dat bijen in volken leven? Maar er zijn ook solitaire bijen waarvan het aantal vermindert. Die willen we dus koesteren in zo'n insectenhotel. Bovendien is hier ook plaats voor allerlei andere insecten."

Hotelovernachting?
De mannen zien het werk liggen en de taken worden verdeeld. De een klimt de trap op, de anderen geven materialen aan. Coördinator buitendienst, Hans Kuijpers van de gemeente Laarbeek en Susan Sneijers begeleiden hierbij. Vanuit het gemeentehuis wordt nog gebarend gecheckt of het insectenhotel wel waterpas staat. "Dat is helemaal gecontroleerd. Misschien staat het gemeentehuis niet helemaal recht", grinnikt Hans. En hoewel het vullen van het insectenhotel natuurlijk een serieuze zaak is, vraagt één scout zich hardop af: "Hoe duur zou een overnachting eigenlijk zijn in zo'n insectenhotel?"

Bekijk alle foto's op www.mooilaarbeek.nl.

Afbeelding