Een toekomst met robots?

Afgelopen week heb ik een aantal gastcolleges gegeven op het ROC aan toekomstige zorgmedewerkers. Het onderwerp: Robotica, oftewel inzet van robots in de zorg.

Voor veel mensen is dit echt de grens…zorg moet niet door robots verleend worden! Dat is wat ik veel hoor, ook bij de studenten. Toch is het maar hoe je ertegenaan kijkt. Vaak wordt gedacht aan een robot die er uitziet als een mens en de taken overneemt van die mens. Nou dat gaat in de zorg maar gedeeltelijk lukken… zorg blijft deels mensenwerk. Toch kan een robot ervoor zorgen dat mensen langer zelfstandig kunnen blijven en de zorg buiten de deur kunnen houden. Je hebt simpele huishoudrobots, bijvoorbeeld een stofzuiger. Maar er bestaat ook zoiets als een robotarm. Als je eigen armen je in de steek laten (bijv. bij ALS), kun je met de robotarm nog een heleboel dingen zelfstandig doen. Er is een robotrollator LEA, die vooral ingezet wordt bij revalidatie. Voor mensen met dementie in een vergevorderd stadium bestaat er een robotkat of robotzeehond PARO, en echt, het is zo mooi om te zien hoe men daarop reageert…

Is de dementie nog niet zo ver gevorderd is en je woont nog zelfstandig dan is er TESSA, een klein robotje dat er uitziet als een soort van bloempotje. Tessa kan op afstand geprogrammeerd worden door bijv. een mantelzorger of zorgmedewerker en zorgt voor dagstructuur, zoals een herinnering om nog wat extra te drinken, dat het oud-papier aan de deur gezet moet worden of om te melden dat je over 15 minuten opgehaald wordt door je dochter om naar een afspraak in het ziekenhuis te gaan. Natuurlijk heb je ook nog ZORA, een halve meter hoge robot die dansjes en spelletjes kent. Van alle hiervoor genoemde robots bestaan filmpjes op YouTube, zeker de moeite waard om eens te kijken.

Robots moeten geen schrikbeeld voor de toekomst zijn, maar ze kunnen echt helpen om langer zelfstandig te blijven of zorgen voor gemak. Het is soms ook een kwestie van omdenken. In Japan bestaat zelfs een 'wasmachine' voor mensen. Dat klinkt raar, maar het ziet eruit als een grote bak waar je in gaat zitten met alleen je hoofd erboven uit. Je wordt gewassen, gedroogd en komt er helemaal opgefrist en uitgerust uit, want je hoeft alleen maar te zitten… Kijk eens rond in een willekeurig Wellnesscentrum…daar staan ook van die baden. Daarin neem je plaats (alleen je hoofd steekt eruit) waarna een programma start van reinigen, drogen en verzorgen! Dat klinkt dus bekend…je betaalt er een hoop geld voor maar ja... wellness. Het is dus maar hoe je het bekijkt.