Ton Engels
Ton Engels Foto: Marcel van de Kerkhof (A-R)

Een vertrouwenspersoon en vraagbaak op medisch gebied

Aarlese huisarts Ton Engels gaat met pensioen

Tekst: Martin Prick
Foto: Marcel van de Kerkhof (A-R)

Aarle-Rixtel - Huisarts Ton Engels neemt per 28 juni afscheid van zijn patiënten. Sinds 1986, dus ruim 32 jaar, is hij werkzaam geweest in Laarbeek. Hij is getrouwd en heeft zelf vier kinderen en inmiddels 3 kleinkinderen. In november wordt het vierde kleinkind verwacht.

De huisarts
Ton Engels is van geboorte afkomstig uit Beek en Donk. Tijdens zijn opleiding is een van de stageplaatsen Aarle-Rixtel. Na zijn opleiding wil hij aan de slag als huisarts en heeft daarbij de keuze uit Aarle-Rixtel en Hapert. Vanwege de vele contacten en opgebouwde band met de mensen valt de keuze op de Laarbeekse kern. Op de vraag waarom de keus op huisarts is gevallen, antwoordt Ton dat zijn belangstelling vanaf het begin van zijn studie uit is gegaan naar continuïteit van zorg om zodoende voor de individuele patiënt en diens familie een vertrouwenspersoon en vraagbaak te kunnen zijn op medisch gebied. Op de vraag of hij ooit na heeft gedacht over alternatieve geneeswijzen of zoals Chinese geneesheren de mens als totaal behandelen, zegt hij resoluut: "Nee". Ton staat volledig achter de geneeswijzen van de reguliere praktijk. Daarbij wijst hij die andere manieren van tegen de mens aankijken om tot genezing te komen echter absoluut niet af. "Ik heb me er nooit in verdiept en kan er daarom geen oordeel over geven".

Mondiger
Er zijn niet meer patiënten als vroeger, maar ze komen wel met meer en meer complexe vragen. De vergrijzing speelt hierin een rol. Met het verdwijnen van de bejaardenhuizen is het vangnet voor mensen die zorgbehoeftig worden maar niet verpleeghuisbehoeftig zijn, komen te vervallen. "Deze mensen blijven langer thuis zonder een 24 uurs vangnet en hebben daardoor mee kans op complicaties bij ziekte of bij vallen. Gevolg is meer druk op de eerstelijnszorg in een relatief laat stadium met weer vaak noodzaak tot doorverwijzen naar het ziekenhuis. Ook zijn er meer 'jonge ouderen' -de babyboom generatie- met leeftijd gerelateerde kwalen als diabetes en hartvaatziekten die gestructureerd begeleid worden door daarvoor opgeleide praktijkondersteuners. Men zoekt vaak thuis op internet informatie over gezondheidsproblemen en dat vind ik prima. Het is goed dat mensen geïnformeerd zijn als ze bij de huisarts komen. Wel blijft het belangrijk dat ze de juiste site raadplegen en daarvoor raad ik aan uit te gaan van thuisarts.nl en niet zomaar op een willekeurige site te gaan zoeken". Over het algemeen vindt Ton dat mensen mondiger zijn geworden in vergelijking met vroeger. "En dat is niet hetzelfde als een grote mond, want dat ervaar ik in geen geval".

Leesbaar
Een huisarts is verplicht om zich regelmatig bij te scholen. Hij moet minimaal 40 geaccrediteerde uren per jaar aan bijscholing kunnen verantwoorden. Hij moet zich ook houden aan een aantal standaarden, zeg maar de normen die er zijn voor diagnostiek en behandeling van een bepaalde aandoening. "In een ver verleden zette een afgestudeerde arts een bordje in de tuin en dat was het dan, tegenwoordig is er een 3-jarige specialisatie tot huisarts en ook daarna moet je jezelf blijven nascholen en je toetsbaar opstellen", legt Ton uit. Hij vindt het een prima ontwikkeling: "Je hebt meer het gevoel dat je onderdeel bent van een groter geheel. Je wordt beoordeeld op het instellen van suikerpatiënten bijvoorbeeld. Daar krijg je ook feedback op en als je minder scoort als de norm heb je een probleem". Vroeger had een dokter van elke patiënt een groene kaart. "Als je een beetje geluk had kon je lezen wat er stond, maar dat systeem bestond bij de gratie van de zorgvuldigheid van de arts. Iemand, die niets invulde, kwam daarmee gewoon weg. Tegenwoordig wordt wel ooit gezegd, dat een arts veel in moet voeren op zijn computer, maar alles staat wel geregistreerd en het is nog goed leesbaar ook.

De opvolging in de huisartsenpraktijk in Aarle-Rixtel is geregeld. Ton is erg blij met de drie jonge collega's die de huisartsenzorg in Aarle-Rixtel gaan waarborgen te weten Emy Bunthof, Teun van de Ven en Josine van Hoof. Maar eerst komt er nog een afscheid van dokter Engels, die met veel genoegen in Aarle-Rixtel heeft gewerkt.