Serva Migchels
Serva Migchels Foto:

Serva Migchels neemt na ruim 40 jaar afscheid van 'haar' Heindert

Tekst en foto's: Mark Barten

Aarle-Rixtel – Met rasse schreden nadert het einde van de onderwijscarrière van Serva Migchels (63) uit Aarle-Rixtel. Vrijdag 6 juli trekt de geboren kleuterleidster de deuren van basisschool De Heindert voor de laatste keer achter haar dicht.

Kleuterhofje
Het was 44 jaar geleden, in het jaar 1974, toen juf Serva aan de slag ging in Aarle-Rixtel. Kort daarvoor had ze haar kleuterleidstersopleiding in Eindhoven met succes afgerond. "Ik begon op 'kleuterhofje De Heindert' en ik heb hoofdzakelijk in groep 1-2 voor de klas gestaan, met enkele jaren een overstap naar de middenbouw. Ik ben even gestopt toen mijn kinderen werden geboren."

Passie
De kleuters zijn haar passie. De groep bestaat uit 4- en 5-jarigen en dat is volgens de ervaren kleuterleidster 'een keileuke leeftijd'. "De kinderen zijn recht voor de raap, nieuwsgierig en enthousiast." Dit is voor Serva dan ook de belangrijkste drive om iedere keer met plezier naar school te gaan.

Vernieuwing en verandering
In de loop der jaren maakte Serva de nodige onderwijsvernieuwingen mee. Het lesgeven gebeurt nu onder andere veelal met digitale hulpmiddelen. "De digitale wereld voegt heel veel toe. Je kunt nu ook vanuit eigen huis werk doen. Vroeger pakte je 's avonds nog wel eens de fiets om terug naar school te gaan. Als ze in 1974 hadden gezegd dat het zoveel zou veranderen… Je moet mee en bij blijven, want anders ben je klaar met werken." Toch waakt Serva ervoor dat het digitale niet gaat overheersen: "Onderwijs is mensenwerk, zeker op zo'n jonge leeftijd. Het gaat om het welzijn van de kinderen. Ze moeten graag naar school komen, dat is de voorwaarde om tot ontwikkeling te komen."

Ook de omgeving van het kind is volgens Serva veel veranderd. "Kinderen speelden buiten, dat zie je nu niet meer zo veel. Er zijn daarnaast veel wisselende contacten. Vroeger stonden vooral de moeders aan school. Nu zijn het ook opa's, oma's en kinderdagverblijven."

Toekomstplannen
De plannen van Serva reiken vooralsnog vooral tot en met 6 juli. Wat er daarna komt laat ze graag op zich afkomen. "We zaten altijd vast aan schoolvakanties, waar we overigens zeker niet over klagen, maar nu kunnen we er altijd op uit. We zien het wel!"

Afscheid
Op vrijdag 6 juli wordt juf Serva in het zonnetje gezet door De Heindert. Iedereen die haar de hand wil schudden en mee wil proosten, is welkom tussen 11.45 en 12.30 uur in de aula van de school.

Juf Serva met haar huidige klas