Afbeelding
Foto:

LIESHOUT LOOPT UIT VOOR 3E EDITIE ZEEPKISTENRACE

Tekst en foto's: Mark Barten

Lieshout - De zeepkistenrace van carnavalsclub 'Ok Moi' was zondag 24 juni voor het 3e jaar op rij een waar spektakel. Een strakke en zeer professionele organisatie lag ten grondslag aan één van de mooiste evenementen die Laarbeek rijk is. Een zeer groot publiek was getuige van de meest ludieke en prachtige voertuigen die zo snel mogelijk het parkoers probeerden af te leggen.

Details
Kosten noch moeite werden gespaard om deze editie alles uit de kast te trekken. Het parkoers was voorzien van een 6 meter hoge schans, met lift voor de voertuigen en trap voor de deelnemers. Het terrein was voorzien van een kleine bocht en een waterbak was toegevoegd als nieuw element. En dat was een goede keuze. Het opspattende water zorgde niet alleen voor natte broeken, maar ook voor een prachtige ambiance en mooie plaatjes. Bij de grote finishboog lagen de nodige hooibalen om de zeepkisten tot stilstand te brengen en natuurlijk ontbraken de finishvlaggen niet, die gehanteerd werden door 2 mooi aangeklede dames. De presentatoren op de schans en op de grond stonden met elkaar in contact en waren voorzien van apparatuur met professionele tijdwaarneming. Een jury, heuse skybox, luchtkussen en diverse horecagelegenheden zorgden ervoor dat alles tot in perfectie was geregeld. Zeker als je het hebt over de vele vrijwilligers die in de weer waren om alles in goede banen te leiden.

Demonstratie kampioen paalsport
Spectaculair was ook de opening van het evenement. Nederlands kampioen paalsport, Dineke Minten, afkomstig uit Lieshout, verzorgde een bewonderswaardige demonstratie voor café De Koekoek. Na afloop werd zij door burgemeester van der Meijden in de bloemetjes gezet en kreeg ze de succeswensen voor het komende wereldkampioenschap -in juli van dit jaar- in Spanje. Een video van deze act is te zien via de Facebookpagina van MooiLaarbeek.

Deelnemers
Met een maximaal aantal van 40 deelnemers was het programma volledig gevuld. De jeugd kwam als eerste van de schans, voor hen was de hoogte iets aangepast. Omstreeks 14.30 uur was het de beurt aan de volwassenen. Bij beide leeftijdsgroepen was de spanning op sommige gezichten af te lezen, maar gelukkig haalde bijna iedereen zonder kleerscheuren de finish. Af en toe ging er een zeepkist op zijn kant, maar de meeste deelnemers waren voorzien van lichaamsbescherming. Daarnaast was het dragen van een helm verplicht. Deelnemers die een smak maakten, werden snel overeind geholpen door vrijwilligers en nagekeken door de aanwezige EHBO.

Winnaars
Voor de snelste en meest originele zeepkisten was er een prijs. Bij de jeugd waren 'Ties en Frank 2013' de snelsten in een tijd van 18.110 s. Zij werden gevolgd door 'Gehlen Racing' op 18.734 s. De top 3 werd gecompleteerd door Tijn en Noa in 21.266 s. De meeste originele prijs was voor 'modderracer'.

De 'Black Submarine' was met een tijd van 15.547 s. de snelste deelnemer bij de categorie 'volwassenen'. Pijlsnel deed zijn naam eer aan en belandde met een minimaal verschil (15.719 s.) op de tweede plaats. 'Snelle pijl' ontving het brons nadat zij een tijd hadden neergezet van 16.203 s. De originaliteitsprijs ging naar 'B.A.A.K.'; Bob Swinkels als opa in een scootmobiel.

Bekijk alle foto's en video's op www.mooilaarbeek.nl.

Afbeelding
Afbeelding
Voorafgaand aan de zeepkistenrace verzorgde Nederlands kampioen paaldansen, Dineke Minten, een demonstratie
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding