André van Dijk
André van Dijk Foto: Joost Duppen

Aftellen naar WiSH Outdoor met vrijwilligers, medewerkers en buurtbewoners

It's that time of the year again!

Kleurrijke tenten en podia verrijzen aan het festivalterrein de Aa. Er wordt hard gewerkt om alles klaar te hebben voordat het feest op 29 juni losbarst. DeMooiLaarbeekKrant peilt de stemming onder buurtbewoners, medewerkers en vrijwilligers van WiSH. Het is weer zover. WiSH gaat beginnen.

Marcia van Ierssel en Anja van Deurzen
"Het lijkt wel of we een maand geleden hier voor het laatst stonden", lacht Marcia voor de tent waar de medewerkers van WiSH eten geserveerd krijgen. "Wat gaat een jaar snel." Anja en Marcia helpen mee in de catering voor vrijwilligers en medewerkers. "Iedereen heeft zijn eigen taak", vertelt Anja. "Als vrijwilliger bij WiSH kom je allerlei mensen tegen, het lijkt wel een reünie." Snel vervolgen de dames de weg naar de cateringtent, want de bouwers hebben honger.

Louis van der Zanden
Bij de overburen, de familie van der Zanden, is het altijd 'zoete inval'. Ook nu is er bezoek dat met het jonge hondje mag spelen. "De grond waarop WiSH is hoorde vroeger bij deze boerderij", vertelt Louis, die nu de opbouwwerkzaamheden tegenover zijn huis goed kan volgen. "WiSH is supergezellig. Familie zet de caravan bij ons in de tuin. Ze komen uit Someren, Gerwen, Lieshout en zelfs uit Limburg om hier dit feest mee te maken." Samen met familie van beide kanten maken we er een gezellig feestje van.

André van Dijk
"WiSH is hartstikke skôn", lacht André, die de heg aan het knippen is. "Het is een stuk beter geworden. Vroeger werden we gek van het geluid. Er wordt nu meer over nagedacht. Ze plaatsen de boxen nu meer richting de rotonde naar Gemert." André is vol lof over de organisatie, die er alles aan doet om direct omwonenden bij het evenement te betrekken. "Donderdag krijgen we een rondleiding. Dan zien we weer wat ze allemaal bedacht hebben."

Jef van Hout en Rianne Jacobs-van Hout
Broer en zus staan gezellig vóór aan de straat te buurten. "Kom maar bij mij in de achtertuin kijken", lacht Rianne. "Daar heb je pas goed uitzicht op het festivalterrein." Jef is erg blij met het gratis kaartje voor het festival. "We hebben ook een vlag gekregen", vertelt hij. "Volgens mij komt onze straat met vlaggen op de film." De familieleden die naast elkaar wonen zijn erg over de organisatie te spreken. "Super dat Beek en Donk door dit festival op de kaart wordt gezet", zegt Rianne. Het valt ze wel op dat er meer tenten zijn dit jaar. Lachend vertellen ze over beschonken festivalgangers. "Maar bij overlast staat de organisatie meteen voor ons klaar."

Gerard van Stiphout
Op een klein wagentje rijdt Gerard over het WiSH-terrein. "Een speeltuin voor vrijwilligers", lacht hij breeduit. "Het is gewoon WOW!" Als klusjesman repareert hij allerlei dingen. Hij was onder andere bezig met bakken voor muntenopslag en stellages om koelkasten in te plaatsen. "We doen met vier man allerlei klusjes", vertelt Gerard. "De tijd vliegt voorbij en het is supergezellig. Twaalf uur werken lijken er wel acht."

Madelon Verboort
"Gewoon lekker creatief bezig zijn", glundert Madelon, die een grafische opleiding heeft. "Ik kan doen waar ik eigenlijk voor opgeleid ben." Madelon studeerde aan de Academie voor Kunst en Vormgeving St. Joost. "Nu werk ik in een magazijn, maar ik heb lekker een week vrij genomen om hier te werken", vertelt ze enthousiast. "De naambordjes op het terrein zijn bijvoorbeeld door mij gemaakt." In de kleurrijke omgeving van WiSH komen haar hobby's fotograferen, schilderen en striptekenen zeker van pas.

Ronnie van Stiphout
Op het terras op het WiSH-terrein is het avondeten begonnen. In het zonnetje wordt genoten van een heerlijk ruikende maaltijd. "Normaal werk ik op de bouw, maar dit is ook erg leuk om te doen", lacht Ronnie. "En het geouwehoer is hetzelfde." Ronnie ging voor WiSH al eens mee naar Mexico. "Daar was het wel benauwder, vochtiger", vertelt hij. "Een beetje warmte kunnen wij wel af." Ronnie deelt een plaagstootje uit aan een ontwerper van CREATE!, verantwoordelijk voor podiumontwerpen. "Het is net IKEA-bouw. Je volgt gewoon de bouwtekening: beginnen met nummerke 1 en eindigen bij 10", lacht Ronnie. "Eigenlijk kan iedereen dat."

Jan en Annie van de Molengraaf
Bij het eerste woonhuis na de Donkse brug doet Jan de deur open. Hij en zijn Annie houden al tijden een oogje in het zeil. "Hiernaast hebben ze van alles gemaakt", vertelt Jan, wijzend naar de oude loods van Van der Vrande. "Soms was er wel eens geluidsoverlast, maar wij kunnen wel wat hebben." Annie bakte nog wel eens hamburgers en maakte soep. "Fijne jongens zijn het", lacht Annie. "Ze noemen ons buurman en buurvrouw." Deze 'buren' houden met liefde de opslagplek van de materialen in de gaten. De sociale controle is optimaal.

Eric en Mariëlle Spierings-Van den Heuvel
"Superleuk dat we met de hele straat een vlag gekregen hebben", roept Mariëlle spontaan. "We vinden WiSH een supermooi feestje." Terwijl de vlag tevoorschijn gehaald wordt, krijgt DeMooiLaarbeekKrant de plek te zien waar alle gasten het weekend komen te slapen. "We zetten altijd een tent neer", vertelt Eric. "En hangt een sproeier aan de lantaarnpaal." Bij de warme edities van WiSH gingen zelfs agenten met hun motor onder de sproeier. "Dit jaar gaan onze oudste drie kinderen mee", vertelt het stel. "We hebben er weer heel veel zin in."

Eric en Mariëlle Spierings-van den Heuvel
Gerard van Stiphout
Jan en Annie van de Molengraaf
Jef van Hout en Rianne van Hout-Jacobs
Louis van der Zanden
Marcia van Ierssel (l) en Anja van Deurzen (r)
Ronnie van Stiphout
Madelon Verboort