Trakteren

"Haal maar gewoon ijsjes bij de supermarkt", zegt dochterlief als ik haar vraag wat ze wil trakteren. Jarig in juli heeft ze besloten om in juni te trakteren, omdat het in de laatste week voor de vakantie iedere dag raak is. In groep zes geen uitgebreide knutseltraktaties. Daar zijn ze nu 'te groot' voor geworden. Ik herinner me dat ik bij oudste nog in groep 8 een creatief bekertje maakte met daarin een waterijsje en een tekst 'We vliegen uit'. Stressen om de traktatie niet te laten smelten. Of de bekers met 'originele' tekst gewaardeerd werden heb ik nooit vernomen.

Als ouder heb je de taak om de traktatie klein en gezond te houden. Toen ik zelf op de basisschool zat werd er regelmatig een blik knakworsten opgewarmd. Rond een uur of tien geurde de hele school naar opgewarmde worsten op een door de school speciaal daarvoor aangeschaft elektrisch kookplaatje. Mijn moeder maakte ooit gevulde eieren. Na een rondgang door de klas waren een aantal klasgenoten hun tijd ver vooruit. Ervaringsgericht onderwijs met gevulde eieren. De prikkers met kaas, worst en augurk een jaar later waren ook niet bij iedereen een succes.

Als moeder wil ik me er eigenlijk niet met een 'Jantje van Leiden' vanaf maken. Er zijn moeders die hele kunstwerken in elkaar knutselen. Vol ontzag zag ik ooit een moeder die voor elk kind een prachtige krokodil gemaakt had met kaas en komkommer. Maar zowel kaas als komkommer werd amper gegeten. Appels met daarin een gat en een spekje in de vorm van een rups zagen er schattig uit. Later lagen de appels bruinig in de klas. Diezelfde avond maakte de leerkracht een grote pan appelmoes.

In groep drie bakte ik met mijn kinderen de beginletters van de namen van de kinderen uit de klas. Niet zo handig toen er uitgedeeld moest worden, want elk kind wilde zijn beginletter en de juf had eigenlijk maar een paar minuten tijd. Ik heb gevouwd, geknipt, geplakt en gebakken. Eigenlijk voel ik me nu schuldig omdat ik bij dochterlief niets aparts doe. Zij drukt me meteen met de neus op de feiten. "Ga nu maar ijs halen." Voor al die knutseldingen is ze duidelijk te oud geworden. Braaf fiets ik naar de supermarkt. "27 ijsjes graag, ook een voor de juf."