Afbeelding
Woods Fotografie

Volle bak en leuke sfeer tijdens Muziekfeest

Tekst: Martin Prick

Mariahout - AVROTROS nam woensdag 27 juni twee uitzendingen op van het zomermuziekfeest in het openluchttheater in Mariahout. Het theater is uitverkocht, want veel mensen willen in de gelegenheid zijn sterren als Gerard Joling en Jan Smit nu eens in het echt mee te maken.

Alleen
Terwijl op de Parade in Den Bosch 'Un Ballo in Maschera' wordt opgevoerd door Opera Zuid en de Philharmonie zuidnederland, barst het openluchttheater in Mariahout uit zijn voegen vanwege enorm applaus en gillend publiek. Het is niet zo, dat er al veel te zien is op het podium. Jan Paparazzi, pseudoniem voor Jan Zwart, legt vooraf uit, dat het allemaal 'fake' is: "Het is tv, het hangt aan elkaar van oplichting!" Het publiek moet onder regie geweldig 'spontaan' reageren op de opkomst van Jan Smit. En dat dan twee keer, want er worden twee afleveringen uitgezonden! De opbouw van het zomerfeest is eenvoudig. De presentator maakt een praatje met de artiest en die zingt dan enkele liedjes. Dat gaat prima met Danny de Munck en René Froger, maar later worden deze vooraf-gesprekjes toch ver van het publiek verwijderd gehouden. Waarschijnlijk stoort het constant pratende publiek deze inleidingen te veel. De sterren zetten hun beste beentje voor, vakkundig begeleid door de Marcel Visser-band. Dat zat wel goed. Volgens Jan Smit hebben ze allemaal "een cum laude conservatoriumopleiding". Als dan Danny de Munck zijn hit 'Ik voel me zo verdomd alleen' de 'zaal' in smijt, kan de avond niet meer stuk.

Kikkers
Voordat het publiek het theater mag betreden, wordt iedereen door de beveiliging tegengehouden. Pas vijf minuten voor aanvang mag een plaats worden opgezocht. Speciaal geselecteerden, jong, spontaan en sexy gekleed, komen vooraan te zitten onder het bereik van de grote telescopische camera die regelmatig over deze club mensen 'zwaait'. Het is bewonderenswaardig hoeveel begeleiders en technici steeds achter, voor en aan de zijkanten van het podium constant in de weer zijn. Niet in de laatste plaats moet natuurlijk het publiek steeds opnieuw opgezweept worden tot enorme spontaneïteit! Aan de entourage is hard gewerkt. In de bomen zijn extra lichtbakken opgehangen en op het podium straalt met grote letters het woord 'muziekfeest'. De kleine vijver voor het podium is regelmatig onderwerp van gesprek. Op de ochtend vóór de voorstelling is deze nog eens extra gevuld met een gierton water door de firma Leenders, maar al tijdens de dag zakt het waterpeil. Jan Smit is als de dood voor deze bak, maar niet omdat hij bang was een misstap te maken. Nee, Jan geeft toe een hekel te hebben aan kikkers!

Voorburg
Martien Vogels is één van de medewerkers van het openluchttheater en roemt de samenwerking tussen bestuur en de grote groep vrijwilligers. "Onder Chris de Hoog (de vorige voorzitter, red.) ging het prima. Nu hebben we Erik Relou, die op zijn eigen manier zorgt voor een gemotiveerde staf en er ook prima in slaagt Mariahout en het Openluchttheater in het bijzonder, op de kaart te zetten. Dat zie je vanavond wel weer!" Martien heeft met vele anderen het theater opgeruimd, voordat de ploeg van AVROTROS voor een paar dagen de regie overnam. Hij vindt de optredens geweldig geslaagd. Tussendoor is het wel eens stil op het podium, maar dat is niet erg. Als er dan weer een groot artiest op 'de planken' staat gaat het denkbeeldige dak van het theater! Marian van der Ven is met een vriendengroep naar het theater gekomen. Ze vindt het een geweldige avond: "Heel mooi", en ze geniet na afloop ook van een optreden van 'De Medlies', een zangroep uit Lieshout, die met leuke nummers en een aardige act het publiek tot in de laatste uurtjes weet te vermaken. Leider Pierre Hink: "We doen het gewoon voor de lol, komen allemaal uit Lieshout en één van onze leden is zelfs apart uit Voorburg gekomen om vanavond hier met ons te kunnen optreden".

Uitzending
'Muziekfeest in de Zomer' wordt uitgezonden op vrijdag 20 en 27 juli op NPO 1, 21.30 uur.

Afbeelding