Afbeelding
Foto: Marcel van de Kerkhof (B&D)

Jeugdgemeenteraad zet zich in voor verkeersveiligheid én minima

Tekst: Suzan Mulder
Foto's: Marcel van de Kerkhof (B&D)

Beek en Donk - De jeugdgemeenteraad presenteerde vrijdag 29 juni samen met burgemeester Frank van der Meijden de resultaten van twee acties waaraan zij het afgelopen schooljaar hebben gewerkt. Bij Kindcentrum de Raagten werden de felgekleurde potloden onthuld die bestuurders opmerkzaam moet maken dat zij in de buurt van een school rijden. En aan vrijwilligers van Super Sociaal werd een cheque overhandigd met het ingezamelde geld van de actie 'van TOP tot TAS'.

"Vandaag gaan we twee spannende projecten afronden"
Achttien kinderen uit groep 7 en 8 van de Laarbeekse scholen vormen gezamenlijk de jeugdgemeenteraad. Vier keer per jaar vergaderen ze op het gemeentehuis en bespreken zaken die voor jongeren van belang zijn. "Ze hebben mooie projecten bedacht. Vandaag gaan we twee spannende projecten afronden", kondigt de burgemeester aan. Twee van de thema's die de jeugdgemeenteraad dit jaar op heeft gepakt zijn namelijk de verkeersveiligheid bij basisscholen en een extraatje voor kinderen die het minder goed hebben.

"Kinderen kunnen niet veilig oversteken"
Op de Otterweg ligt al een zebrapad ter hoogte van de Raagten, maar dat blijkt in de praktijk niet voldoende. "Soms wilde ik oversteken met de fiets en ging er nog snel even een auto door", vertelt Juul van de Muldershof. "Kinderen kunnen niet veilig oversteken" vertelt Gijs van 't Otterke. De jeugdgemeenteraad kwam daarom eerst met het idee om bloembakken te plaatsen. Maar samen kwamen ze er achter dat dat geen goed idee is. Deze zijn in het donker niet goed zichtbaar en dus gevaarlijk. Toen kwamen ze op het idee van de attentiepotloden. "We hopen dat ze genoeg attentiewaarde hebben, ze zijn bij deze geopend", roept Frank van der Meijden. De potloden zijn geplaatst bij de Raagten, de Muldershof en 't Otterke in Beek en Donk.

Van TOP tot TAS
"Het andere project gaat over elkaar helpen en duurzaamheid", kondigt de burgemeester vervolgens aan. Het eerste idee was om speelgoed in te zamelen voor kinderen die het minder goed hebben. Uiteindelijk hebben de kinderen gekozen voor het project 'Van TOP tot TAS'. De kinderen hebben via alle Laarbeekse basisscholen t-shirts ingezameld waar mevrouw Cortenbach vervolgens tasjes van heeft gemaakt. De opbrengst van deze tasjes gaat naar Super Sociaal. "Mensen die een steuntje in de rug nodig hebben krijgen dat op deze manier", legt de burgemeester uit. Vrijwilligers van Super Sociaal mogen vervolgens de cheque onthullen. De jeugdgemeenteraad heeft een bedrag van €271,00 opgehaald met deze actie.

Afbeelding
Afbeelding