Op de voorgrond de 'Dedicated' mainstage. Daarachter 'The Grand Theater', de tweede mainstage, die dit jaar overdekt was
Op de voorgrond de 'Dedicated' mainstage. Daarachter 'The Grand Theater', de tweede mainstage, die dit jaar overdekt was Foto: Liesbeth van Boxtel

12e editie trekt bijna 60.000 bezoekers

WiSH OUTDOOR VERNIEUWEND EN VERRASSEND

Tekst: Mark Barten
Foto: Liesbeth van Boxtel

Beek en Donk - 'It's that time of the year again'. Onder deze slagzin werden de bijna 60.000 bezoekers onthaald op de 12e editie van WiSH Outdoor. Jaarlijks kijken veel mensen weer uit naar het festivalweekend in Beek en Donk. Een evenement dat Laarbeek al 12 edities lang op de kaart zet.

WiSH begint al in de buurt
Wie denkt dat het feest begint na betreding van het WiSH-terrein, heeft het mis. Wandelend over de Donkse brug richting de Mgr. Verhagenstraat en Lekerstraat raak je al in festivalstemming. De straten zijn zoals ieder jaar gevuld met buurtbewoners en visite, die ook ieder een eigen area lijken te hebben. De verbondenheid tussen WiSH Outdoor en de buurt blinkt meer dan ooit uit met grote WiSH-vlaggen die door bijna iedere bewoner aan het huis is opgehangen. Veel afvalbakken moeten ervoor zorgen dat de straat weinig overlast heeft van troep. Medewerkers van WiSH zijn gedurende het festival in de weer om niet alleen het festivalterrein, maar ook de buurt schoon te houden.

Durven te vernieuwen
Een gewaagde stap werd gezet met de komst van 'The Grand Theater'. Een grote overdekte tent met plaats voor 9.000 bezoekers. Deze verving de traditionele (openlucht) mainstage, zoals je die in de 11 eerdere edities hebt gekend. Belangrijkste redenen voor deze beslissing waren de vervelende weersomstandigheden waar het festival in de laatste jaren mee heeft gekampt. Daarnaast moest het ook een verbetering zijn met betrekking tot het licht en geluid. Dat laatste was het ook zeker, maar toch waren de meningen onder de bezoekers verdeeld. "Natuurlijk heb je mensen die de stage minder vinden, maar ook genoeg mensen waren aangenaam verrast. We zijn als team blij dat we deze switch hebben gemaakt", laat Jimmy van der Leemputten namens de organisatie weten. Ondanks dat het kwik buiten bijna tot 30 graden was gestegen, voelde het binnen, door o.a. het gebruik van airco wel comfortabel aan.

Meer beweging op het terrein
Opvallend dit jaar was dat festivalbezoekers meer aan het lopen waren. Dit kwam mede door The Grand Theater, waar het ene uur de tent gevuld was met een geweldige artiest en het andere uur wat minder te doen was. De timetable leek deze editie dan ook meer leidend te zijn voor de weg die de bezoekers aflegden. Er werd meer bewust gekeken naar artiesten en area's.

Een van de vele leuke area's was 'Leven in de Brouwerij', waar leuke coverbands op het programma stonden en mister Miniplaybackshow Henny Huisman acte de présence gaf om verschillende optredens van bezoekers te beoordelen. Met o.a. burgemeester Frank van der Meijden in de jury was dit één van de vele geslaagde acts, waarmee WiSH zich onderscheidend maakt.

"Een goede mindset"
De organisatie stelde zich tevreden met de komst van 2.500 campinggasten, de groei op vrijdag naar 10.000 bezoekers en een uitverkochte zondag met 25.000 aanwezigen. Ook op zaterdag waren er bijna 25.000 bezoekers, waardoor het totaal op een mooi aantal van bijna 60.000 gasten kwam. Jimmy: "We hebben productioneel een heel goed weekend gedraaid. Het super lekkere weer zorgde er ook voor dat de hele mindset bij alles en iedereen goed was. Na 3 jaar was zo'n zonnig weer wel lekker!"

Meer WiSH
Meer WiSH tref je aan op pagina 12,13 en 21. Bekijk alle foto's van WiSH Outdoor op www.mooilaarbeek.nl. Schrijf daarnaast alvast in de agenda: de 13e editie van WiSH Outdoor vindt plaats op 5,6 en 7 juli 2019.