Elise Kuijpers
Elise Kuijpers Foto:

Elise Kuijpers bewerkt leer

Tekst: Thea Wich

Aarle-Rixtel – Elise Kuijpers (28) ontwerpt en maakt tassen en accessoires van leer. Zij is daarom regelmatig te vinden in het atelier van haar moeder aan de Duivenakker 24 te Aarle-Rixtel. Enthousiast vertelt deze jonge kunstenares over haar passie.

Elise, hoe is je liefde voor leerbewerking ontstaan?
"Dat is een lang verhaal. Ik ben als grafisch vormgever afgestudeerd aan het Sint Lucas in Boxtel maar wilde eigenlijk ook een creatief ambacht leren, het liefst iets met leer. Die mogelijkheid had je daar in die tijd nog niet. Ik ben toen maar ergens op een kantoor gaan werken. Een paar jaar later hoorde ik dat Sint Lucas was begonnen met een tassenopleiding. Toen ik me daarvoor wilde opgeven bleek deze, in ieder geval als deeltijdopleiding, alweer gestopt te zijn. Gelukkig werd ik via een klant van mijn moeder gewezen op een tassencursus in Drunen. Die bleek gegeven te worden door de leraar van Sint Lucas. Ik was heel blij dat ik daar de tweejarige opleiding alsnog kon volgen. Ik kreeg er veel vrijheid en heb daarom snel en veel geleerd. In 2016 heb ik mijn opleiding in Drunen afgerond. Toen kon ik aan de gang met mijn handgemaakte tassen."

Waar haal je je inspiratie vandaan?
"Ik krijg inspiratie door goed rond te kijken en dan iets te bedenken. Vanuit daar schets ik een duidelijk beeld met de juiste afmetingen en maak ik een patroon."

Een tas maken, hoe doe je dat eigenlijk?
"Als ik een patroon heb, snij ik het leer en knip ik de voering. Bij het maken van een tas moet je eerst veel plakken voordat je kunt gaan stikken. Dit is onder andere omdat je leer niet kunt spelden. Elk gaatje blijf je immers zien. Ik gebruik een industriële naaimachine en een schalmachine. Dit is om het leer wat dunner te maken aan de randjes zodat je het beter kunt stikken."

Waarom vind je werken met leer zo leuk?
"Ik word gewoon blij van het materiaal. Het ruikt lekker en het werkt fijn. Ik ben ook gewoon graag met mijn handen bezig en natuurlijk valt de appel niet zo ver van de boom met een moeder die kostuums maakt voor theater en televisie."

Voor meer informatie over Elise Kuijpers en haar handgemaakte tassen kun je terecht op haar site: www.baraleathergoods.com.