Martien bij het zandpad dat naar zijn huis leidde. Hij staat op het punt waar de gemeentes Beek en Donk, Lieshout en Erp aan elkaar grenzen. Links het rood-gele paaltje dat de loop van de Rotterdam-Rijn pijpleiding markeert. Achter hem restaurant ‘Het veerhuis’. Op deze plek ging de veerpont over het kanaal.
Martien bij het zandpad dat naar zijn huis leidde. Hij staat op het punt waar de gemeentes Beek en Donk, Lieshout en Erp aan elkaar grenzen. Links het rood-gele paaltje dat de loop van de Rotterdam-Rijn pijpleiding markeert. Achter hem restaurant ‘Het veerhuis’. Op deze plek ging de veerpont over het kanaal. Foto:

Martien van Wanrooij over De Hei

Tekst: Marie-Christine van Lieshout

Laarbeek – Opgegroeid 'op de Hei' beseft Martien van Wanrooij pas later dat hij in een geografisch bijzonder gebied woonde. Vroeger kwamen daar drie gemeentes samen; Erp, Beek en Donk en Lieshout.

Waar woonde ik?
"Ik ben dertien jaar Mariahoutenaar geweest zonder dat ik me ervan bewust was", schrijft Martien van Wanrooij . "Geboren op 'de Hei' nummer 65, aan de Lieshoutse kant. In mijn jeugd werd het niet tot een bepaalde dorpskern gerekend. Pas jaren later hoorde ik dat dit gebied bij Mariahout hoorde." Jeugdherinneringen heeft Marien genoeg. Bijvoorbeeld het pontje dat met kabels over het kanaal getrokken werd. Het pontje verdween, maar restaurant 'Het Veerhuis' verwijst er nog naar. De jongens bij Martien uit de buurt gingen vijftig jaar geleden naar de Sint Jozefschool. Deze school lag aan de rand van Donk waar Kapelstraat en de Oude Bemmerstraat liggen. Het huis van de hoofdonderwijzer bestaat nog steeds. De school verdween en daarna gingen jongens naar de Monseigneur Bekkersschool en meisjes naar de Leonardusschool, die uiteindelijk 'De Raagten' werden.

Veerweg en Boerdonkse Kampen
'De Hei' was vroeger de grens tussen Lieshout en Beek en Donk. Woonde je noordelijk dan hoorde je bij Lieshout, kerkdorp Mariahout, en heette jouw straat 'de Boerdonkse Kampen'. Woonde je aan de zuidkant dan woonde je op de Beek en Donkse Veerweg. "Mensen hielden zich niet aan gemeentegrenzen", vertelt Martien. "Er werd naar de parochie gekeken en bij welke dorpskern het dichtste bij was." Toch woonden buurtgenoten in verschillende gemeentes. "Je merkte het aan onze telefoonnummers", vertelt Martien. "Drie verschillende netnummers (04929, 04999 en 04137) kwamen voor in onze buurt." De buurt ligt zelfs nog aan de overkant van het kanaal. Post goed bezorgen was een zware dobber. Één weg met verschillende namen leidde regelmatig tot verwarring. In de jaren '80 wordt de straat daarom 'de Hei' genoemd.

Herinneringen
Foto's van het gezin en de gebeurtenissen op de Boerdonkse Kampen heeft Martien zorgvuldig bewaard. Naast familiefoto's afbeeldingen van de aanleg van de Rotterdam-Rijn pijpleiding. Deze pijpleiding transporteert ruwe olie en halffabricaten van Rotterdam Europoort naar het Ruhrgebied in Duitsland en loopt dwars over 'de Hei'. In 2015 ging het bijna mis omdat de explosieve opruimingsdienst een granaat uit de Tweede Wereldoorlog vlak bij de leiding tot ontploffing bracht. Martien heeft veel interesse in verhalen over de families die ooit in deze bijzondere buurt woonden. Een markante bewoner was melkboer Martien Aalders. Hij bracht zuivel rond, maar je kon ook bij hem thuis melk halen. Zijn woning was ook verdeelpunt voor de krant. Bij brand stond de SRV-wagen van amateurbrandweerman Aalders verlaten langs de weg. 'De Hei' is inmiddels Laarbeek. Een bijzondere buurt met wortels in diverse kernen.