Afbeelding
Foto:

Wethouder rijdt mee met grashakselaar

Laarbeek - Wethouder Ria van der Zanden en beleidsmedewerker de heer Frans Vlemmix van de gemeente Laarbeek zijn op werkbezoek geweest bij Leenders Loon- en Grondverzetbedrijf in Mariahout. Cumela-ondernemer Freek Leenders had hen daarvoor uitgenodigd. Samen met Leenders stapten de wethouder en haar collega op de hakselaar.

De achtergrond van de uitnodiging door Leenders is het overleg dat brancheorganisaties ZLTO Laarbeek en CUMELA Nederland met gemeente Laarbeek hebben. Dit overleg staat in het teken van samen veilig gebruik maken van de openbare weg door landbouwverkeer, fietsers en overige verkeersdeelnemers.

Om een goede indruk te krijgen van de praktijksituatie zijn mevrouw van der Zanden en de heer Vlemmix met de hakselaar meegereden. Op die manier konden zij ervaren hoe de landbouwroutes zijn ingericht en hoe de verkeersdeelname is in combinatie met het overige verkeer. De route ging over de Beukendreef, Schaapsdijk, Grensweg, Donkersvoortsestraat en de Herendijk via het Broek weer terug naar het bedrijf. Tijdens het passeren van fietsers en auto's werd de breedte en de dode hoek van de machine, die voldoet aan alle voertuigeisen, duidelijk.

Een aantal wegen, bijvoorbeeld Beukendreef-Schaapsdijk-De Hei, zijn nog niet voldoende ingericht voor het landbouwverkeer terwijl de andere wegen bijvoorbeeld Broeksteeg-Broek al volop aandacht krijgen. Het aanpassen van de wegen, het versterken van de bermen met graskeien en het op een juiste manier snoeien van de bomen leveren een goede bijdrage. De beide brancheorganisaties spreken de hoop uit dat de Gemeente Laarbeek voldoende financiƫle middelen kan vrijmaken om de overige wegen ook geschikt te maken voor het doorgaande landbouwverkeer.

Wethouder van der Zanden is blij met de samenwerking met beide brancheorganisaties. Zij is van mening dat met goede, begaanbare wegen voor landbouwverkeer in het buitengebied, voorkomen kan worden dat landbouwverkeer door de kernen moet en/of gebruik moet maken van drukke doorgaande wegen in |Laarbeek.

Sinds november 2016 zijn Gemeente Laarbeek, ZLTO Laarbeek en CUMELA Nederland in gesprek over de doorgaande landbouwroutes. Een belangrijk doel daarvan is het creƫren van wederzijds begrip tussen landbouwverkeer en de overige verkeersdeelnemers. De branches zijn serieus bezig om overlast van landbouwverkeer te beperken en te stroomlijnen

Om diezelfde reden organiseerde Freek Leenders in 2017 nog een project Veilig Omgaan met Opvallend Landbouwverkeer (VOMOL) op zijn bedrijf.