Tiny en Henk
Tiny en Henk Foto:

JAN COUWENBERG UIT LIESHOUT POSTUUM ONDERSCHEIDEN

Tekst: Jac Babin

Lieshout - Donderdag 3 mei 2018 stond in DeMooilaarbeekKrant een uitgebreid artikel over rampschip SS De Pavon. De Pavon werd in 1940 gebombardeerd met 1500 Nederlandse soldaten aan boord. Eén van de overlevenden was dienstplichtig sergeant Jan Couwenberg uit Lieshout. Zoon Henk uit Tilburg en dochter Tiny uit Leende laten DeMooiLaarbeekKrant weten, dat het artikel voor hen aanleiding was, het mobilisatiekruis aan te vragen, voor hun in 1994 overleden vader.

Het Mobilisatie-Oorlogskruis
Trots tonen ze het mobilisatiekruis met oorkonde, die zij op 17-7-2018 per post ontvingen van het Ministerie van Defensie. Het begeleidend schrijven liegt er niet om: "Het verheugt mij u te kunnen mededelen, dat als blijk van respect en waardering voor zijn inzet, onder uiterst moeilijke omstandigheden, – bij deze- , het Mobilisatie-Oorlogskruis postuum wordt toegekend aan uw vader."

Familiereünie
"Aanvankelijk was ik een beetje teleurgesteld", bekent Henk. "Per post en zonder ceremonieel! Maar de gevoelens van trots kregen al gauw de overhand toen ik de versierselen en de oorkonde voor me op tafel zag liggen. De gedachte dat ik met deze actie mijn vader postuum eer bewees, maakte me erg emotioneel."

"Dat ceremonieel tintje komt er toch wel!", lachen broer en zus. "Op de aanstaande familiereünie zullen het verhaal van vader en zijn postume onderscheiding centraal staan."

Sergeant Jan Couwenberg
"Vader kwam op De Pavon terecht, als 34-jarige dienstplichtig sergeant", vertelt Tiny. "Hij was destijds ongehuwd. Hij woonde bij zijn ouders in de Dorpsstraat in Lieshout. Onze opa dreef daar samen met enkele tantes het postkantoor en een textielwinkel. Ik herinner me mijn vader als een plichtsgetrouw en nauwgezet iemand. Een man van weinig woorden, nuchter, no nonsens. Hij was van beroep accountant. Over zijn belevenissen in 1940, praatte hij heel open, maar zonder borstklopperij. Het idee van een onderscheiding zou hij waarschijnlijk afgedaan hebben als flauwekul! Ons, vervult het echter met trots."

"Zo komt hij ook naar voren in het artikel over De Pavon", zegt Henk. "Hij mocht op De Pavon slapen in het compartiment voor officieren. Die ruimte was wat gerieflijker. Hij koos ervoor om bij zijn manschappen te blijven. Die keuze sierde hem en zou later tevens zijn redding zijn. Tijdens het bombardement werd vooral het onderkomen van de officieren getroffen… Na een barre zwerftocht, wekenlang door Frankrijk, België, Duitsland en Luxemburg, bereikte hij uiteindelijk toch weer Lieshout."

Het hele verhaal teruglezen?
Het aangrijpende verhaal van SS De Pavon is terug te lezen in het archief van DeMooiLaarbeekKrant. www.mooilaarbeek.nl/krantenarchief.

Jan Couwenberg
Afbeelding