Afbeelding
Foto: Joost Duppen

Voor de tiende keer Ten Blakke in Mariahout

Redacteur: Martin Prick
Fotograaf: Joost Duppen

Mariahout - In een ontspannen sfeer met een behoorlijke 'seniorenopkomst' vindt ieder jaar Ten Blakke plaats in het Openluchttheater van Mariahout. Woensdag vond de tiende editie plaats, met als gasten burgemeester Frank van der Meijden en netwerkinspecteur Gerrit van Zanten.

Muziek
Henrie Bouwmans presenteert traditiegetrouw de seniorenmiddag. "Zo was het toch, hè Jo (Van den Biggelaar red.)?", een programma dat speciaal is afgestemd op de senioren van Laarbeek. In zijn bekende stijl, doorspekt met meer interactie met het publiek dan welke andere presentator dan ook, stelt hij het seniorenorkest voor, onder leiding van Piet van Neerven. Behalve leuke deuntjes met af en toe heel gewaagde en soms ook schuchtere soli, laat het orkest zien van alle markten thuis te zijn. Zo wordt een wals afgewisseld met Oostenrijkse muziek, met een virtuoze solo op accordeon en doet de voorzitter van het orkest een duit in het zakje door op een hilarische manier in te gaan op de vragen van Henrie. Het orkest kan nog steeds leden gebruiken, die op donderdagmorgen welkom zijn in het Dorpshuis in Lieshout om een repetitie mee te maken.

Gasten
De hoofdmoot van de middag wordt verzorgd door de twee gasten, burgemeester Frank van der Meijden en Gerrit van Zanten, coördinator van alle wijkagenten in Laarbeek. De gasten stellen zich voor en het publiek leert dat de burgemeester en de agent veel raakvlakken hebben. Beiden hadden een jeugd, waarbij ze het liefste uit de band sprongen. Beiden hielden toch van de militaire duidelijkheid, waarin een duidelijk carrièreperspectief geboden werd. Na een aantal jaren kozen de heren voor een traject daarbuiten. Gerrit ging bij de militaire politie, de marechaussee, omdat de opleiding voor gewoon politieagent in het begin te hoog gegrepen leek. Frank werd beroepsmilitair en wilde, na door heel Nederland gelegerd te zijn geweest, wel eens wat standvastigheid. Hij greep met beide handen de kans aan van een politieke loopbaan in Bergeijk. In het gesprek met de twee handhavers van de wet komt natuurlijk het beleid van Laarbeek ten aanzien van drugs ter sprake. Beide gasten benadrukken, dat ze het waarschijnlijk niet kunnen oplossen, maar wel ervoor kunnen zorgen dat de veiligheid van de gewone burger niet in gevaar komt. Gerrit benadrukt nog even dat Laarbeek binnen de Peel één van de veiligste gemeentes is om in te wonen.

Henk en Guus
Het geheel wordt opgeluisterd met liedjes van Henk van Beek, die een éénmansorkest in de gedaante van Gerrie van Gerwen heeft meegenomen. Henk, die al van vele groepen deel heeft uitgemaakt, noemt zich nu samen met Gerrie 'Brabantse Jongens'. De liedjes uit vroegere groepen als 'Een Bietje Brabants' en 'Boel Nölle' passeren ook nu weer de revue. Maar Henk zit niet stil en laat ons genieten van prachtige teksten in twee nieuwe liedjes, waarbij hij de muziek leent van anderen. "Zoals die jongen, die hier ongeveer 100 meter verder is geboren en van wie ik vorig jaar in het PSV stadion heb genoten", vertelt Henk, doelend op Guus Meeuwis.

Opmerking
In het laatste deel van het programma komt het publiek aan het woord met prangende vragen voor de gasten. Behalve een aanvulling op de eeuwige strijd tegen drugs komt de verkeersproblematiek rond het fietsen op de Sonseweg en het oneigenlijk gebruik van de Kapelstraat in Beek en Donk door zwaar verkeer 'dat daar niets te zoeken heeft', aldus Antoon Sips, al 67 jaar bewoner van de straat. Burgemeester Van der Meijden reageert hierop door erop te wijzen, dat dit najaar de nieuwe verdeling voor het budget voor aanpak van wegenveiligheid aan de orde komt in de raad. Hieruit moet een plan komen voor de volgende 4 jaar. "Dus", besluit Van der Meijden, "je bent precies op tijd met de opmerking". Opvallend is dat communicatie ook hierbij erg belangrijk is. Niet altijd wordt een vraag of opmerking meteen gesnapt.

Na een lied over de ik-samenleving constateert Henk van Beek dat de presentator en gasten van vandaag mensen-mensen zijn, die we in de huidige tijd moeten koesteren. En zo kwam de tiende seniorenmiddag Ten Blakke wederom tot een goed einde.

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding