Op 't potje

Dochterlief en schoonzoon hadden nog niet veel tijd gespendeerd om Siem uit de luiers te hebben. Dat zou vanzelf wel komen. En warempel op een gegeven ogenblik, tussen zijn tweede en tweeënhalf, liet Siem merken dat hij ook wel op een potje wilde zitten. Als je thuis bent dan gaat dat goed. Echter Siem verblijft ook wel eens bij een van de opa's of oma's. En die hebben geen potjes meer staan. Bij logeerpartijtjes moet het potje dus mee. Geen probleem als je het potje tenminste niet vergeet mee terug te nemen. Eenmaal thuis dan maar even op de 'grote' pot hangen en vasthouden. Niet zo handig, zowel voor Siem als voor mij niet. Ik dacht dat Siem goed geïnstalleerd was op de wc echter ik werd verrast door twee natte broeken.

Tegenwoordig, bijna tweeënhalf, weet Siem goed kenbaar te maken wanneer het nodig is dat het potje in de buurt is. Of hij maakt duidelijk wanneer we te laat zijn om nog met het potje aan te komen. Na een dagje uit naar het Dolfinarium wilde Siem ook nog even van het potje gebruik maken. 'Kijk mama, dolfijnenpoep'.

Een paar maanden later, Siem blijft slapen. Eerst nog even samen Joep, ons hondje uitlaten. Na wat gesnuffel gaat Joep zijn pootje voor de eerste keer omhoog. En voilà, Siem volgt direct door ook zijn beentje op te lichten. Nu heeft onze hond de gewoonte om na zijn behoefte na te trappelen met zijn pootjes. Maar ook Siem kopieert dit gedrag precies. Bijna het einde van onze route genaderd, blijft Siem eensklaps staan, gaat wat door de knieën en zegt: 'ik ook plassen'. Maar goed dat hij nog een luier draagt.

Nadien gezellig avonds nog even bij opa en oma op de bank met een klein zakje chips 'maishoorntjes' genaamd. Na nog wat spelen is het bedtijd. Het ritueel met het potje heeft zijn intrede al gedaan. Vol trots laat ie opa en oma zijn plasje zien maar we moesten wachten want hij moest poepen. Dit vertelt ie wel heel duidelijk. En jawel hoor, daar lagen de eerste maishoorntjes. Siem wil zelf het potje omschudden in het toilet en dan gaat ie weer zitten. Opa zou wel weer terug komen als ie klaar was. Tot drie keer toe weet Siem vol trots wat te produceren. Iets te enthousiast kiept ie echter de laatste keer het potje boven de wc uit. Maar goed dat opa dit niet gezien had en dit nu pas leest.