Theodoor Biemans (l) en Riky van Stiphout (r) net nadat het wespennest ontmanteld is
Theodoor Biemans (l) en Riky van Stiphout (r) net nadat het wespennest ontmanteld is Foto: Danny van Schijndel

Landelijke aandacht voor unieke vondst

Gigantisch wespennest in Lieshout 'ontmanteld'

Tekst: Martin Prick
Foto's: Danny van Schijndel

Lieshout - Onder belangstelling van RTL4, SBS6 (Hart van Nederland), De Telegraaf, het Eindhovens Dagblad, Omroep Brabant en DeMooiLaarbeekKrant haalde Theodoor Biemans van Biemans Ongedierte Bestrijding (B.O.B.) uit Lieshout maandagmiddag het schot weg bij het gigantische wespennest dat in een huis aan De Hoekendaal werd gevonden eerder die week. Een unieke vondst, een nest van 1 vierkante meter, voorzien van ruim 12.000 wespen.

Fascinerend
Bewoonster Riky van Stiphout is erg verguld met de aandacht die er is voor het geweldig grote nest, dat op de zolder boven haar schuur is gebouwd door een kolonie van duizenden wespen. "Dat aantal is een schatting", volgens Theodoor Biemans. "Wespen kunnen ongeveer een maand in leven blijven, dus dit is de tijd waarin het nest is gebouwd." Vorige week woensdagmiddag ontdekte Riky het nest, toen ze zag dat rond de aanzet van het dak van de aangebouwde garage een groot aantal wespen rondvloog: "Ik telde er zeker 50!" Riky vertelt verder: "Ik ben meteen gaan kijken, want ik dacht dat er iets heel groots moest zitten. Ik zag een grijze vorm met wat wespen erop. Ik heb mezelf voorgenomen om het aan heel Nederland te laten zien, want dit is zó bijzonder, en dat in ons kleine Lieshout!" Een reporter van De Telegraaf zegt dat zij het doodeng zou vinden zo'n nest te vinden, maar Riky vindt het alleen maar erg bijzonder en praat er vol fascinatie over.

Samouraizwaard
Theodoor vertelt dat hij al heel vaak kleinere nesten heeft verwijderd, nadat hij de wespen met Permethrin, een synthetisch bestrijdingsmiddel, heeft gedood. Het middel is van natuurlijke oorsprong en doodt de dieren. "Daarna spuit ik een nest in met haarlak. Dat zorgt voor de versteviging van het nest en het fixeert het overgebleven poeder, zodat eventuele achtergebleven wespen alsnog de dood vinden. Iedereen kent de ongedierbestrijder met zijn witte pak en gezichtsgaas, om zich te beschermen tegen de stekende insecten. Speciaal voor vandaag heeft Theodoor een attribuut meegebracht dat niet zo direct in verband wordt gebracht met een ongediertebestrijder. Het is een groot Japans Samouraizwaard in een glimmend zwarte schede. "Ik weet niet wat ik aantref", legt Theodoor uit, "misschien moet ik het grote nest wel lossnijden van de muur en geen enkel broodmes is daar lang genoeg voor!" Theodoor pleit ervoor om het nest te behouden, "want het is een kunstwerk, dat zie je wel als we het straks open maken".

Laten zitten
Uiteindelijk zijn alle camera's geïnstalleerd en zijn de meeste cameramensen beneden om eventuele ongelukken te voorkomen. Als Theodoor het schot verwijdert, wordt het nest in omvang zichtbaar. De maten zijn 106 x 93 x 78 cm. In het midden is een grote holte zichtbaar met erg veel dode wespen daaromheen. Na het blootleggen geeft Theodoor nog een korte uitleg van hoe wespen te werk gaan bij het fabriceren van het nest, dat aan de buitenkant prachtig is opgebouwd en haast Gaudiaanse vormen aanneemt. Riky heeft in overleg met Theodoor besloten het nest op zijn plaats te laten, want ze wil het niet vernietigen en verplaatsen is nagenoeg onmogelijk. En dat kan zonder consequenties. "Wespen bouwen hun nest nooit twee keer op dezelfde plaats, besluit Theodoor."

Het ontmantelde wespennest
Theodoor in een speciaal pak en met het Samouraizwaard om het nest open te kunnen snijden