Afbeelding
Foto: Marcel van de Kerkhof (Aarle-Rixtel)

"Een BMX-fiets verbindt jongeren uit alle culturen en windstreken"

Tekst: Suzan Mulder
Foto's: Marcel van de Kerkhof (Aarle-Rixtel)

De jaarlijkse Fat Jam in Aarle-Rixtel was ook afgelopen zaterdag weer een ontmoetingsplek voor BMX-liefhebbers uit binnen- en buitenland én de inwoners van Laarbeek.

Naar huis met nieuw aangeleerde trucjes
Nederlands aanstormend BMX-talent Jari Roggeveen uit Katwijk en Aarles eigen toptalent Tom van den Boogaard lieten indrukwekkende trucks zien waarbij ze met hun fiets meters hoog de lucht in sprongen, draaiden en salto's maakten. Ondertussen reden de jongste deelnemertjes met ingespannen gezicht hun rondjes over de lagere heuveltjes van de 'Sugar Hills', het BMX-terreintje aan de Valkendijk in Aarle-Rixtel. Aan het eind van de middag gingen ze allemaal naar huis met nieuw aangeleerde trucjes. Want dat is vooral de charme van de BMX-sport. BMX-ers leren van elkaar en helpen elkaar.

"Een BMX-fiets verbindt jongeren uit alle culturen en windstreken"
Dat is ook de insteek van de FAT JAM waar de broers Paul en Bart de Jong dertig jaar geleden mee van start gingen en die nog steeds hetzelfde concept heeft. Bart legt uit: "De FAT JAM heeft niets met een wedstrijd van doen. Je kan komen om te fietsen en als je wilt hangen, hang je een beetje rond. Als je beter wilt worden vraag je aan de profs hoe je iets kunt doen. Alles is gratis. Als je een BMX hebt, mag je meedoen. Een BMX-fiets verbindt jongeren uit alle culturen en windstreken. Als je BMX-er bent, dan ben je meteen part of the family." Dat beeld van het BMX-en bevestigen ook Jari en Tom. De vijftienjarige Jari kwam zaterdag al weer voor het vijfde jaar naar Aarle-Rixtel. "Het is hier heel erg leuk en gezellig. Het is ook een leuk baantje. Je kunt op deze zandbaan meer trucs doen doordat er zoveel heuveltjes achter elkaar liggen. BMX-en heb ik geleerd door het veel samen met vrienden te doen. We leren elkaar dingen aan. Dan vraag je anderen hoe het moet." Tom van den Boogaard uit Aarle-Rixtel behoort inmiddels tot de profs. Vorige week zat hij nog in Amerika en volgende week gaat hij op uitnodiging van zijn sponsor voor een wedstrijd naar Zuid-Korea. Maar de jaarlijkse Fat Jam op de 'Sugar Hills' blijft voor hem belangrijk. "Het is altijd een leuk evenement. Iedereen is plezier aan het maken en een biertje aan het drinken. Het is leuk elkaar hier te zien."

"We hebben tientallen kruiwagens met zand verplaatst. Hulp of ondersteuning is welkom."
Organisatoren Paul en Bart kondigden van tevoren aan dat deze dertigste editie van de Fat Jam de laatste zou zijn. Een besluit dat voortkomt uit de hoeveelheid werk en onvrede over het ontbreken van voldoende ondersteuning. Een aanvraag voor een subsidie bij de gemeente werd afgewezen. Bart: "We hebben de hele week gewerkt en tientallen kruiwagens vol met zand verplaatst om de baan in orde te maken. Het moet gewoon doorgaan, maar wat hulp of ondersteuning is welkom. Al was het maar als gebaar en bijvoorbeeld in de vorm van een graafmachientje dat beschikbaar wordt gesteld. Als je iets dertig jaar belangeloos gedaan hebt zou je dat mogen verwachten. Maar we hebben vandaag al een paar wethouders gesproken. Misschien zijn er mogelijkheden."