Sint Antoniusgilde Beek, ook wel 'de Beekse Schut'
Sint Antoniusgilde Beek, ook wel 'de Beekse Schut' Foto: ingezonden

Beekse schut 40 jaar geleden gereactiveerd

Beek en Donk - In 1978 werd het Sint Antoniusgilde Beek, van oudsher de Beekse Schut genoemd, na negen jaar slapend te zijn geweest nieuw leven ingeblazen. Slapend wil zeggen dat er wel gildebroeders waren, maar dat het gilde niet meer actief was. Met carnaval 1978 was er weer een eerste teken van leven. Marinus van Horik, toen sinds enkele jaren woonachtig in Beek en voorheen als gildebroeder actief in Lierop en Aarle-Rixtel, miste het gilde in Beek en wist als ambtenaar bij de gemeente dat het gilde haar spullen daar in bewaring gegeven had.

Door bemiddeling van Kees de Bekker, ook ambtenaar en bovendien gildebroeder van het Sint Leonardusgilde, mocht Marinus daar een gildepak en een trom lenen en verkleed als gildebroeder riep hij, onder het motto "Als er een schaap over de dam is" het publiek op om bij de Beekse Schut te komen. Een oproep die niet aan dovemansoren gericht was. Oude gildebroeders werden weer actief en twee van hen zijn nog steeds bij het gilde, Harrie Vermeulen en Christ Verhoeven. Ze vierden twee jaar geleden hun 60-jarig jubileum. En ook anderen sloten zich aan. Dankzij steun van de gemeente Beek en Donk en het Sint Leonardusgilde en niet te vergeten Jonkheer Jan de Jong van Beek en Donk werd in april 1978 het gilde weer actief. Er werd een bestuur gekozen en er werd besloten om het vendelen te gaan beoefenen en nieuwe pakken aan te gaan schaffen. Nog in hetzelfde jaar kon het gilde zich, vijftien man sterk, weer aan de Beek en Donkse bevolking presenteren, met in haar midden koning Tonny van Hout, die zich in mei 1969 koning had geschoten.

Aanstaande zondag, 26 augustus, viert het Sint Antoniusgilde dat het weer veertig jaar actief is. Ook worden dan vier van de gildeleden die in 1978 tot het gilde toetraden in het zonnetje gezet. Dat zijn keizer Huub van den Bergh, gildepastor en erelid Jan Engels, de initiatiefnemer Marinus van Horik en Piet Swinkels, die vele jaren als jonge deken en kapitein leiding aan het gilde heeft gegeven.

De viering begint om 14.00 uur en belangstellenden zijn altijd welkom. Het gilde kan trouwens best nog nieuwe gildebroeders en gildezusters gebruiken. Hebt u interesse en wilt u meer weten van het gilde? Ook dan bent u zondag 26 augustus van harte welkom. Vanaf 14.00 uur op schietaccommodatie 't Wipke aan de Zwinkelweg.