Koken

Vanaf deze week ben ik overgestapt naar een andere werkgever. Ook een zorgorganisatie maar dan in de regio Meijerijstad/Den Bosch/Bommelerwaard. Bij mijn vorige werkgever heb ik de laatste weken een soort van vakantiebaantje gehad. Iedereen weet dat er een ontzettend tekort aan personeel in de zorg is en toch zal het verlenen van zorg door moeten gaan, ook in de vakantieperiode. Om dit mogelijk te maken werd aan medewerkers die niet direct in de zorg werkten gevraagd of ze zich enkele uren per week wilden inzetten om activiteiten te ondernemen in een verpleeghuis of kleinschalige woonvorm.

Ook ik heb hieraan gehoor gegeven en heb gedurende vier weken, drie dagen per week gekookt in een woning van kleinschalig wonen in Stiphout. Ontzettend leuk om te doen en wat heeft het mij veel opgeleverd. Elke week werd er een weekmenu opgesteld door de bewoners. Ik arriveerde om 16 uur om de eerste voorbereidingen te treffen maar ook vooral om gezellig bij de bewoners aan te schuiven die als aperitief een lekker borreltje dronken. Daarna ging ik koken terwijl één van de bewoners dan meestal de tafel ging dekken. Ondertussen kreeg ik ook nog allerlei tips over hoe ik bepaalde dingen klaar kon maken…Hollandse pot dus: sudderlapjes, gehaktballen, gestoofde prei, andijvie, bloemkool met papje enzovoort. Eén keer heb ik ze kunnen verleiden tot het eten van Kofta, Griekse gehaktballetjes met courgette in een tomatensaus…en gelukkig, dat viel ook in de smaak. De pannen natuurlijk op tafel en ook ik ging gezellig mee aan tafel zitten. Heel gezellig. Nadien opruimen, nog wat koffie en dan zat het er weer op. Om 19 uur was ik klaar. Na de eerste week kende ik de bewoners en de bewoners kenden mij en ze vonden het echt heel gezellig. En wat betreft de zorgmedewerkers? Die hadden zich lange tijd niet zo ontspannen gevoeld in de periode dat ik er was. Ze hadden alle tijd voor zorg, administratie, verslaglegging én voor extra aandacht als het nodig was. Ze hoefden zich eventjes niet druk te maken over het eten wat er ook nog ergens tussendoor moest. Ook hadden ze de tijd om rustig te pauzeren en zelf te eten….Wat vonden ze het jammer toen ik weer weg ging en dat vond ik ook. Ik was echt gehecht aan iedereen.

Dit zou gewoon elke dag zo moeten zijn en hiervoor heb je echt geen zorgdiploma nodig. Als een klein clubje de week verdeeld dan wordt er iedere dag vers gekookt. Ik zie zelfs een mogelijke samenwerking met bijvoorbeeld het VMBO want waarom zouden er geen leerlingen kunnen gaan koken? Sla je meteen twee vliegen in één klap.